PROJEKT | 6 mar

Rekordrenovering i Jakobsberg

Järfällahus satsar stort på renovering – inom ett decennium ska halva fastighetsbeståndet vara upprustat. Den nyligen slutförda inventeringen av renoveringsbehovet i fastigheterna från 1960-70 talet i Jakobsberg visar att det är närmare 3 100 lägenheter som blir aktuella för det omfattande renoveringsarbetet.

Rekordrenovering i Jakobsberg
Järfällahus ska renovera totalt 3 100 lägenheter i fastigheter byggda på 1960-70-talen. Foto: Järfällahus

– Renoveringar är en naturlig del för ett bostadsbolag, som ingår i vårt uppdrag att se till att våra fastigheter fungerar som de ska. Men att vi ska renovera över halva vårt bestånd, det blir rekord för oss på Järfällahus. Det är det största renoveringsarbetet i Järfällahus historia, och kommer få positiv påverkan på Jakobsbergs bostadsmiljöer framöver, säger Jennie Sahlsten, vd på Järfällahus.

Den stora och omfattande satsningen på renovering startade under 2021 med noggranna förberedelser. För att få en ungefärlig uppfattning över vilka åtgärder som är nödvändiga att göra har område för område inventerats. Genomgången av fastigheternas renoveringsbehov slutfördes i december 2022. Den visade att behovet av upprustning är större än vad som tagits med i den första beräkningen.

Projektchef Sunny Shariatmadari och projektledare Csaba Bergström, Järfällahus. Foto: Järfällahus

Summan som det nu totalt handlar om är nära 3 100 lägenheter med tillhörande arbeten, som bit för bit omsorgsfullt och hållbart ska renoveras i dialog med hyresgästerna. Renoveringsarbetet kommer att pågå i Järfällahus fastigheter många år framöver och arbetena kommer att utföras etappvis.

De första renoveringsarbetena planeras komma igång i september i år. Just nu pågår projektering och arbete med att ta fram nya bygghandlingar, tekniska beskrivningar och bygglovsansökningar.

I samband med projekteringen görs också en del undersökningar för att kunna hitta en smartare hållbar lösning gällande sophanteringen och källsorteringen i områdena. Järfällahus undersöker också nya möjligheter för värme- och energilösningar som ger oss energieffektiviseringar. Till exempel ska möjligheterna för solpaneler på hela Sångvägen och Nibblevägen undersökas. Man räknar också med att upp till 50% av garaget kommer att få möjlighet till elladdningsplats.

– Jag är väldigt stolt över allt det förberedande arbete som vi gjort klart och alla kollegor som gör denna renoveringsresa möjlig. Vi jobbar hela tiden med att skapa trygga och hållbara förbättringar i samarbete med våra hyresgäster, säger Sunny Shariatmandari, projektchef på Järfällahus.

Källa: Järfällahus

Publicerad 6 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.