Solceller | 12 maj 2022

Rekordhög efterfrågan på solceller från svenska hushåll

Tre gånger fler hushåll har lämnat in föranmälningar om anslutningar av solcellsanläggningar i år jämfört med samma period förra året. E.ON har hittills i år fått in 8 100 ansökningar, under hela 2021 kom 11 000 ansökningar.

Rekordhög efterfrågan på solceller från svenska hushåll
– Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution. Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW - vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh. – De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson. Den snabba utbyggnaden av solceller betyder ibland att elnätet behöver förstärkas, vilket för närvarande drabbar cirka 5 procent av kunderna. Det beror på att elproduktion från många solcellsanläggningar i samma område innebär hög belastning på ett elnät som är byggt för konsumtion. –I dessa fall behöver kunden alltså vänta med att ansluta sin produktion till elnätet till dess vi gjort nödvändiga åtgärder. Väntetiderna kan bli allt från ett par månader upp till i undantagsfall över ett år, beroende på de lokala förutsättningarna och om E.ON behöver tillstånd för att få bygga. Detta hindrar dock inte kunden från att börja producera tidigare. Det finns tekniska lösningar på marknaden för att komma i gång och själv använda den egna solelen innan man kan sälja vidare överskottet till marknaden, säger Thomas Pettersson. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Intresset för solceller har formligen exploderat. Under 2021 anmälde 11 000 hushåll att de vill ansluta solceller, det är 57 procent fler än 2020. Året har startat med ett rekordintresse, redan nu har över 8 000 anmälningar kommit in till E.ON.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Petterson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

Precis som antalet föranmälningar ökar också antalet anslutna anläggningar, men det finns ett glapp mellan hur många som föranmäls och hur många som ansluts. Enligt Thomas Petterson är en förklaring att utbyggnaden bromsas av brist på komponenter och installatörer.

– Precis som i många andra branscher drabbas även vi av läget i omvärlden som skapar längre leveranstider. Det höga trycket gör också att det kan vara svårare att hitta personal. Det gör att det just nu kan vara lite längre väntetider, både på leverans av solceller och på anslutning av anläggningen till elnätet. Efterfrågan på solceller är extremt stor, och vi jobbar hårt för att tillgodose den, säger Thomas Petterson.

– Till skillnad från vanlig elkonsumtion som har mer spridda toppar, belastar elproduktion från solceller elnätet samtidigt och under långa perioder. Alla hushåll i ett område kör till exempel inte tvättmaskin, diskmaskin och lagar mat exakt samtidigt. Men har många solceller i ett område så är ju samtliga i drift under dygnets ljusa timmar, säger Thomas Pettersson.

Totalt har E.ON anslutit nästan 130 MW solenergi under 2021, jämfört med 90 MW under 2020.

– Ökningen motsvarar årsförbrukningen för 7000 villor. Att efterfrågan på solel ökar stort är enormt positivt. Det är glädjande att se att så många vill vara med och driva omställningen till förnybar energi säger Thomas Petterson.

Källa: E.ON

Publicerad 12 maj 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.