Värmepumpar | 24 mar 2022

Rekorddyr el får fler att välja värmepump

Elprisets rekordnivåer de senaste månaderna har drivit på efterfrågan av värmepumpar rejält. I fjol växte marknaden med drygt 10 procent och det såldes ungefär 160 000 värmepumpar, varav 100 000 var luft-luftvärmepumpar.

Rekorddyr el får fler att välja värmepump
Värmepumpsförsäljningne har totalt ökat en procent första halvåret i år. Dock ser man en inbromsning för frånluftspumpar under de sista tre månaderna. Foto: IVT

– Vi märker att så fort elpriset börjar gå upp ökar antalet förfrågningar både via samtal och på vår hemsida. Vi slog rekord här för inte så längesedan när vi hade cirka 70 samtal på en dag, säger Adam Engfors, försäljningschef på BME Kyl till Dagens Industri.

Extremt många förfrågningar om hembesök under vintern har kommit in till företaget eftersom husägarna vill se över sina förutsättningar för värmepumpar.

”I Sverige har vi i princip inga oljepannor kvar och de allra flesta hus med direktverkande el har i dag en kompletterande luftvärmepump. Det handlar om att ersätta gamla maskiner”

                                      Titus Alex, försäljningschef IVT

Värmepumpstillverkaren IVT har sett att trafiken på hemsidorna ökat och att det finns ett utbrett intresse för att se över sin värmepump och sitt värmesystem.

– Vi har sett en kontinuerligt ökad efterfrågan som egentligen tog fart på riktigt under pandemin. Detta på grund av renoveringstrenden och att man investerat i sitt hus i stället för att lägga pengar på semester. Den utvecklingen har fortsatt under 2022, säger Titus Alex, försäljningschef på IVT värmepumpar till Dagens industri.

Källa: Dagens Industri

Publicerad 24 mars 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.