Fjärrvärme | 22 mar

Rekord för fjärrvärme i fjol

198 företag och flerfamiljshus anslöt sig under 2022 till E.ons fjärrvärme, vilket är nytt rekord.
– Malmö sticker ut, med 103 nya anslutningar ifjol, jämfört med 70 året innan, säger Michel Thomas, chef för hållbara energilösningar på E.on.

Rekord för fjärrvärme i fjol
2022 blev ett rekordår för nya anslutningar till E.ONs fjärrvärmenät. Under 2023 investerar bolaget 1,3 miljarder kronor i sina anläggningar. Foto: Apelöga

Den främsta orsaken till att kunderna sett över sitt energival har varit de höga energipriserna. Stark hållbarhetssträvan hos många har också bidragit.

– Det är tydligt att kunderna föredrar fördelarna med fjärrvärme. I en tid med mycket volatila energipriser erbjuder fjärrvärmen ett konkurrenskraftigt och hållbart alternativ, särskilt med en hög andel biobränslen, säger Michel Thomas.

Att många väljer fjärrvärme är också viktigt för energisystemet i stort, eftersom fjärrvärme minskar behovet av att använda el för uppvärmning.

– Den här vintern, när risken för manuell frånkoppling varit högaktuell, har många blivit medvetna om hur viktigt det är att både minska elförbrukningen och att plana ut kurvan. Det vill säga flytta elförbrukning för att kapa topparna morgon och kväll. Här spelar fjärrvärme en betydelsefull roll för att avlasta elnätet. Om fjärrvärmeproduktionen dessutom sker i ett kraftvärmeverk, som producerar både el och värme, blir systemnyttan ännu större, säger Michel Thomas.

E.ons fjärrvärmenät i Örebro fick ifjol 34 (29) nya anslutningar, medan fjärrvärmenäten i Stockholm och Norrköping fick 33 (40) respektive 28 (31) nya anslutningar.

E.on investerar årligen cirka en miljard kronor i sina fjärrvärmeanläggningar. 2023 investerar bolaget 1,3 miljarder kronor.

Källa: E.on

Publicerad 22 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.