KONSULTKÖP | 28 jan 2022

Rejlers förvärvar Helenius Ingenjörsbyrå

Rejlers förvärvar 100 procent av aktierna i det svenska teknikkonsultbolaget Helenius Ingenjörsbyrå AB (”Helenius”) som förväntas omsätta cirka 100 miljoner kronor med drygt 20 procent EBITA-marginal under 2021.

Helenius är en ledande installationskonsult inom miljö- vvs- och energiområdet och har cirka 70 medarbetare och cirka 20 underkonsulter i Stockholm och Uppsala. Förvärvet stärker Rejlers erbjudande inom divisionen Buildings, särskilt med avseende på vvs, miljö, energi och projektledning och kommer att göra Rejlers ännu mer konkurrenskraftiga på marknaden, i synnerhet vad avser större projektåtaganden.

Helenius, grundat 1965, har kontor i Stockholm och Uppsala. Bolaget erbjuder tjänster inom miljö, VVS och energi och är särskilt välrenommerade för sin spetskompetens inom VVS och projektledning. Bolaget har varit delaktigt i ett antal välkända projekt, såsom Slussen, Biomedicum och Celsius-projektet samt NAV som är ett relativt nytt projekt där ett nytt akutsjukhus i Västerås ska byggas.

Bolaget har i dagsläget ca 70 medarbetare och cirka 20 underkonsulter och förväntas omsätta ca 100 miljoner kronor under 2021 med en EBITA-marginal om drygt 20%. Den förväntade omsättningen och resultatet för 2021 ligger väl i linje med hur bolagets finansiella utveckling sett ut under de senaste åren.

Förvärvet av Helenius innebär att divisionen Buildings inom Rejlers Sverige går från en förväntad omsättning på 360 MSEK till 460 MSEK på årsbasis. För Rejlers är det strategiskt viktigt att vara och förbli en av landets främsta teknikkonsulter inom bygg- och fastighetsbranschen – en marknad under snabb framdrift mot att utveckla det svenska fastighetsbeståndet hållbart med fokus på energieffektivitet och digitalisering. Med Helenius stärker Rejlers Buildings sin marknadsposition väsentligen och erbjudandet till kunderna blir betydligt mer komplett med både bred och djup expertis inom el, vvs-, miljö-, energi- och projektledning. Rejlers blir en starkare helhetsleverantör på marknaden i och med förvärvet av Helenius.

Den initiala köpeskillingen uppgår till 165 miljoner kronor och erläggs dels med nyemitterade aktier av serie B i Rejlers om 61 miljoner kronor, dels kontant med 104 miljoner kronor. Därutöver kan Rejlers på vissa villkor komma att erlägga kontanta tilläggsköpeskillingar om maximalt ytterligare 50 miljoner kronor, baserat på kommande tre års lönsamhet.

Konsolidering av Helenius väntas ske från och med 1 februari 2022 och bolaget blir ett eget affärsområde inom divisionen Buildings i Rejlers Sverige AB.

– Med sin erkända spetskompetens stärker Helenius ytterligare vår position inom divisionen Buildings. Vi arbetar redan dagligen nära tillsammans på olika projekt, våra företagskulturer och värderingar liknar varandra och jag är övertygad om att vi kommer att trivas utmärkt tillsammans. Helenius var en gång en del av Rejlers och det känns roligt och lite högtidligt att hälsa dem välkomna hem igen efter 30 år som eget bolag, säger Jenny Edfast, vd för Rejlers Sverige AB.

– Det känns naturligt och rätt att bli en del av Rejlers. Vi känner varandra väl och arbetar bra tillsammans och som en del av Rejlers kan vi erbjuda våra kunder ett bredare utbud av tjänster och våra anställda många nya spännande utmaningar, säger Arne Wallström, vd i Helenius Ingenjörsbyrå AB.

Källa: Rejlers

Publicerad 28 januari 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.