COVIDAVDELNING | 24 feb 2021

Region Skåne byggde om lagerlokal – rekordsnabbt

Region Skåne byggde om lagerlokal – rekordsnabbt
I Lund har Region Skåne byggt om lagerlokaler i det så kallade F-blocket till en ny covidavdelning.

I raketfart bygger Region Skåne om lokaler med fler vårdplatser för covid-19-patienter. En ny avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund – med plats för 64 patienter – färdigställdes i slutet av januari. Och det var bara ett par veckor efter påbörjad ombyggnation.

Projektet har framskridit i rekordfart, vi påbörjade vårt uppdrag strax före jul – och i slutet av januari stod lokalerna färdiga.

Maria Wallin. Foto. Privat

Antalet patienter med covid-19 ökar och då behövs det nya vårdplatser. Lokaler som tidigare använts till annat görs om till vårdavdelningar. I Lund har Region Skåne byggt om lagerlokaler i det så kallade F-blocket till en ny covidavdelning. Det tog bara några veckor att riva ut inredning, dra in medicinska gaser och skapa ett undertryck i rummet för att minska smittspridningen.

Lagerlokalen i F-blocket byggdes om för så kallad kohortvård för covidpatienter. Kohortvård innebär att många patienter vårdas tillsammans i en lokal och vårdformen har använts tidigare under pandemin, inte bara i Sverige.

Sweco har bidragit med bland annat vvs-, el- och brandprojektering samt besiktning, sprinklerrådgivning och el- och brandbesiktning.

– Vi är mycket stolta och glada att få bidra till den nödvändiga utökningen av antalet covidvårdplatser i Lund. Projektet har framskridit i rekordfart, vi påbörjade vårt uppdrag strax före jul – och i slutet av januari stod lokalerna färdiga för att ta emot de första patienterna, säger Maria Wallin, uppdragsledare och gruppchef hos Swecos installationskonsulter.

Text: Peter Olofsson • Foto: Sweco

Publicerad 24 februari 2021

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.