Rapport som ska ge ökad kunskap

Rapport om lågenergihus I lågenergihus kan även små fel leda till stora avvikelser. En ny rapport samlar konsulten Per Kempes erfarenheter.

Varför blev inte huset så energieffektivt som utlovat? Och varför kommer klagomål på innemiljön? Per Kempe, Projektengagemang, har jobbat med bland annat felsökning i kontors-, lokal- och bostadshus i många år, och tyckte att problemen gick i repris. Till slut fick han nog och sökte pengar från SBUF för att, i samarbete med sin dåvarande arbetsgivare Skanska Installation, skriva en rapport. Slutrapporten ”Installationssystem i energieffektiva byggnader – Förstudie” är nu klar. Här avhandlas bland annat betydelsen av teknisk isolering, ljudproblem från ventilationssystem och spisfläktens inverkan på luftflöden och tryck. Per Kempe visar till exempel hur oisolerade tilluftskanaler vid luftvärme kan leda till att endast en tredjedel av värmeeffekten når rummet med värmebehov.

– Det är viktigt att man redan i ett tidigt skede reserverar utrymme för isolering av kanaler med övertempererad tilluft. Att isolera kanaler i efterhand kan bli väldigt dyrt, om det ens finns plats, säger han.

Hoppas på ökad kunskap
Rapporten finns att ladda ned på SBUF:s hemsida, sbuf.se

– Jag hoppas att rapporten ska leda till ökade kunskaper hos konsulter och entreprenörer

– I energieffektiva byggnader kan små fel i ventilations- och värmeinstallationer få stora konsekvenser i relation till den installerade värmeeffekten. I byggnader med max energianvändning enligt BBR märks sällan sådana fel eftersom de har en betydligt högre installerad värmeeffekt, säger Per Kempe.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 2/2014 sidan 12

 

Publicerad 24 februari 2014

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.