Radiatorer inspirerade till nytt musikstycke

Installationsbranschen gör sitt intåg i kultursfären. Först var det avloppsrörs-musik på melodifestivalen. Nu rapporteras om ett nyskrivet verk för symfoniorkester och två radiatorer.

Southern Maine Symphony Orkestra har uruppfört verket “The Lost Art of Steam Heating”, ett verk av kompositören och läraren Travis M Ramsey för orkester och två radiatorer.
Förutom Ramseys verk ingick bland annat Mussorgskys “Tavlor på en utställning” i programmet.
“The lost Art of Steam Heating” är ett sjuminuters-stycke inspirerat av det gamla hus som Ramsey och hans fru köpte i Massachussets för några år sedan.
– Vi vaknade upp många nätter till det lustiga ljudet som kom från de gamla radiatorerna – ångströmmen väste som trasiga tekokare, rören slog tillräckligt för att skaka golvet och pannan av 1937 års modell röt som en lejoninna, förklarar Ramsey tillkomsten av musikstycket för Sun Journal i Maine, USA.
Stycket har framförts av en vanlig symfoniorkester, kombinerad med de mer udda instrumenten två gamla radiatorer och det inspelade ljudet av ett lejon som vrålar.
Enligt Ramsey ska varje radiator bli spelad med en liten metallhammare. Slagverkaren ska kunna identifiera tre ställen på varje radiator, den höga tonen får man fram genom att slå på radiatorns ovansida, och den låga tonen får man fram genom att slå på sidan. En mer avslagen, död, ton får man genom att slå på ventilen eller tilloppsröret.
Verkets titel “The Lost Art of Steam Heating” har tonsättaren tagit från boken med samma titel, skriven av den Dan Holohan, som är värmetekniker och vvs-konsult, och driver hemsidan www.heatinghelp.com.

Mark Kretz,
Energi & Miljö 3/10

Publicerad 17 mars 2010

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.