Radiatorer inspirerade till nytt musikstycke

Installationsbranschen gör sitt intåg i kultursfären. Först var det avloppsrörs-musik på melodifestivalen. Nu rapporteras om ett nyskrivet verk för symfoniorkester och två radiatorer.

Southern Maine Symphony Orkestra har uruppfört verket “The Lost Art of Steam Heating”, ett verk av kompositören och läraren Travis M Ramsey för orkester och två radiatorer.
Förutom Ramseys verk ingick bland annat Mussorgskys “Tavlor på en utställning” i programmet.
“The lost Art of Steam Heating” är ett sjuminuters-stycke inspirerat av det gamla hus som Ramsey och hans fru köpte i Massachussets för några år sedan.
– Vi vaknade upp många nätter till det lustiga ljudet som kom från de gamla radiatorerna – ångströmmen väste som trasiga tekokare, rören slog tillräckligt för att skaka golvet och pannan av 1937 års modell röt som en lejoninna, förklarar Ramsey tillkomsten av musikstycket för Sun Journal i Maine, USA.
Stycket har framförts av en vanlig symfoniorkester, kombinerad med de mer udda instrumenten två gamla radiatorer och det inspelade ljudet av ett lejon som vrålar.
Enligt Ramsey ska varje radiator bli spelad med en liten metallhammare. Slagverkaren ska kunna identifiera tre ställen på varje radiator, den höga tonen får man fram genom att slå på radiatorns ovansida, och den låga tonen får man fram genom att slå på sidan. En mer avslagen, död, ton får man genom att slå på ventilen eller tilloppsröret.
Verkets titel “The Lost Art of Steam Heating” har tonsättaren tagit från boken med samma titel, skriven av den Dan Holohan, som är värmetekniker och vvs-konsult, och driver hemsidan www.heatinghelp.com.

Mark Kretz,
Energi & Miljö 3/10

Publicerad 17 mars 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.