Räddningsstation | 23 okt 2023

Räddningsstation med solceller och sedumtak

Norrköpings kommun ska få en ny räddningsstation med tillhörande garage och radiotorn. Byggnaden kommer att bli självförsörjande på både el och vatten och den del av taket som inte får solpaneler täcks med sedum som fångar upp vatten, binder föroreningar i luften och har en isolerande effekt.

Räddningsstation med solceller och sedumtak
Jonas Suomela, arbetschef PEAB, Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande och Ulf Lago, förbundsdirektör Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Norrköpings kommun

Den nya räddningsstationen som byggs på Dagsbergsfältet  i Norrköping ska ersätta den den nuvarande stationen vid Södra promenaden, som byggdes 1940 och som nu inte längre är ändamålsenlig för verksamheten.

Hösten 2025 beräknas byggnaden stå klar att tas i drift.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen är igång. Detta är ett säkerhetsmässigt lyft för oss, ur flera synvinklar. Vi kommer inte bara att få en modern räddningsstation, läget med närheten till E22, Promenaderna och Söderleden är optimalt. Jag känner också stor ödmjukhet inför att vi kan ta det här spadtaget i en tid, när investeringar prövas hårt mot varandra. Vi ser fram emot att vara till hjälp för samhället på alla sätt vi kan från den nya stationen, säger Ulf Lago, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Byggmaterialet har valts med omsorg för så litet klimatavtryck som möjligt. En stor del av taket kommer att förses med solpaneler och övrig takyta ska bestå av sedum, det vill säga växter som örter och suckulenter. Det fångar upp vatten, binder föroreningar i luften och har en isolerande effekt. Byggnaden kommer att bli självförsörjande på både el och vatten.

Uppdraget är en delad entreprenad där Peab är upphandlad gällande mark och husbyggnad, Bravida på el, Sandbäcken på VS, Assemblin på ventilation och Great Security på säkerhet.

Källa: Norrköpings kommun

Publicerad 23 oktober 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.