designpris | 13 mar

Qvantum får tyskt designpris

Svenska värmepumpsföretaget Qvantum har idag fått tyska ISH Design Plus Award för sin helt nya kompakta värmepump för lägenheter. Det kompakta formatet gör att värmepumpen kan monteras under en diskbänk och kommer att kunna ersätta de gaspannor som nu ska fasas ut i Europas storstäder.

Qvantum får tyskt designpris
Peter Jocic, COO på Qvantum, visar den kompakta värmepumpen som nu fått pris. Foto: Johan Marklund

Bakom priset som delas ut på den internationella VVS-mässan ISH i Frankfurt den 13 mars står bland annat German Design Council. Design Plus priset delas ut till framtidssäkrade produkter som kombinerar hållbarhet, estetik och funktionalitet och är ett av de prestigefyllda och mest kända i Tyskland. Att ett företag som gör sin tyska debut på mässan tilldelas det är helt unikt. Men så är också Qvantums lägenhetsvärmepump unik.

– Det är en fantastisk bekräftelse för oss att få det här priset, säger Fredrik Rosenqvist som är VD för Qvantum.
Design Plus priset delas ut till framtidssäkrade produkter som kombinerar hållbarhet, estetik och funktionalitet och är ett av de prestigefyllda och mest kända i Tyskland. Att ett företag som gör sin tyska debut på mässan tilldelas det är helt unikt. Men så är också Qvantums lägenhetsvärmepump unik.

Lägenhetsvärmepumpen kan få plats under en diskbänk och är byggd i moduler vilket gör den lätt att både serva och installera. Den tillhörande varmvattenberedaren kan placeras vägghängd på annan plats i lägenheten.

– Majoriteten av alla lägenheter i Europa värms upp av små gaspannor som är monterade i respektive lägenhet, säger Fredrik Rosenqvist.

Bolaget som har producerat värmepumpar i mer än 30 år är i en kraftig expansionsfas och har de senaste åren tillförts ett team av industriveteraner med över 500 års erfarenhet från branschen.

– Vår lösning gör att fastighetsägare i Europa snabbt kan byta till fossilfri uppvärmning, både i nya byggnader och i gamla bestånd. Vi ändrar helt enkelt hur Europas storstäder värms upp.

Qvantums lösning bygger på ett lokalt fjärrvärmenät med värmepumpar i centrum som bara håller en temperatur på ca 10 – 20 ° C. Energin i detta nät kan sedan användas av de små lägenhetsvärmepumparna både för att ge värme och kyla. Längs nätet skördas också överskott av värme och kyla som tillförs nätet.

– Majoriteten av alla lägenheter i Europa värms upp av små gaspannor som är monterade i respektive lägenhet, säger Fredrik Rosenqvist.

Metoden sparar upp till cirka 80 procent av energin som går åt jämfört med gaspannor och är också helt förnybar om den drivs med förnybar el. Dessutom tar den helt bort utsläppen av kväveoxider och andra lokala luftföroreningar.

Lägenhetsvärmepumpen kan få plats under en diskbänk och är byggd i moduler vilket gör den lätt att både serva och installera. Den tillhörande varmvattenberedaren kan placeras vägghängd på annan plats i lägenheten.

– Vi ersätter gaspannorna med lågtempererade lokala fjärrvärmenät som kombineras med dessa kompakta värmepumpar i varje lägenhet.

Källa: Qvantum

Publicerad 13 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.