Proline certifierade av norska SINTEF

SINTEF Byggforsk/Certificering har tilldelat Proline Tekniskt Godkännande (TG) för sin egenutvecklade metod för relining i fastigheter – Proline-metoden.  

 

Relining är en metod som har tydliga kundfördelar, när det gäller ekonomi, miljö och störningsfrihet vid renovering av rör och stammar jämfört med ett traditionellt stambyte. I och med att både efterfrågan och reliningbranschen har växt, har även kraven från beställarsidan såväl som från utförarsidan ökat – att företag som arbetar med relining bör ha ett Teknisk Godkännande alternativt ett Typgodkännande.  

Proline som är marknadsledande i Norden inom relining i fastigeter är nu det enda reliningbolag som är testade och certifierade i både Sverige och Norge. I Sverige har Proline sedan tidigare ett Typgodkännande, där testerna utförs av SP (Sveriges Tekniska Foskningsinstitut) och är därefter certifierade av SITAC. Och nu under årets första dagar har Proline även fått det norska godkännandet från SINTEF på plats.  

– Vi glädjer oss åt detta godkännande och tackar SINTEF-Byggforsk för ett konstruktivt samarbete, säger Kjetil Flaatedal, VD för Proline Norge AS.  

När SP/SITAC och SINTEF utför sina tester görs detta utifrån olika Europa Standards, som EN 1055 och EN 877. Det är i detta sammanhang väl värt att nämna att det är samma Europa Standards som nya plast- och gjutjärnsrör testas emot.  

Proline har som enda bolag Tekniskt Godkännande från SINTEF på ett rörsystem helt i polyesterplast. Dessutom har Proline förutom kriterierna för att uppfylla Tekniskt Godkännande lagt till ytterligare ett prov i form av ett läckagetest av det relinade rörsystemet hos SINTEF. I dagsläget är Proline den enda aktör som även har godkänt på detta test.             
– Vi tror att denna typ av godkännande kommer att betyda allt mer ute i marknaden när det gäller valet av leverantör. Det är ett kvalitetsbevis men också trygghet för kunden. För att vidmakthålla sitt Typgodkännande alternativt Tekniska Godkännande krävs det att företaget har väldokumenterade arbetsprocesser och att dessa efterlevs. Förutom att certifieringsorganen testar och godkänner produkten genomför man även årliga kontroller av företagets verksamhet och teknik. Det borgar för en hög kvalitet och väl utförda projekt, säger Asbjörn Austlid, VD för Proline Group och Proline AB.  

Källa: Proline

Publicerad 21 januari 2011

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.