Miljonprogram | 19 sep

Projektet Simris testas i Malmös miljonprogram

Simris i Skåne lanserades som ett innovativt testprojekt för att skapa Sveriges första lokala energisystem som skulle göra byn helt självförsörjande på förnybar och lokalproducerad el. Testet var lyckat – och nu tas resultatet vidare av Stena fastigheter till Bellevuegården i Malmö.

Projektet Simris testas i Malmös miljonprogram
Simris i Skåne lanserades som ett innovativt testprojekt för att skapa Sveriges första lokala energisystem. Foto: Eon

Genom denna hållbarhetssatsning vill Stena fastigheter visa att även deras miljonprogramsområden kan vara med i energiomställningen.

Saso Torngren-Stojanovski, Eon. Foto: Privat

Det var så kallad ”local balancing” som testades med positiva resultat i Simris. Konceptet ser till att kundens lokalproducerade el används på smartast möjliga vis genom smart styrning. Kapade effekttoppar, prisoptimering, högre självförsörjande och frigörande av kapacitet är några av de fördelar som kan uppnås.

Saso Torngren-Stojanovski från Eon förklarar lösningen närmare:

– I framtiden måste elsystemet fungera trots många småskaliga elproducenter och väderberoende energikällor. Då krävs flexibilitet. Ett flexibelt elsystem ska klara att ta emot energi i varierande mängd, skicka energi i olika riktningar, och flytta energi­användning till tider när belastningen på elnätet är liten. Ju mer flexibelt elsystem vi har desto mindre behöver vi förlita oss på att bygga ut elproduktionen hela tiden och att bygga ut elnätet.

Jonas Larsson, Stena
fastigheter. Foto: Privat

Varför väljer man att satsa på den här typen av lösning?

– För Stena fastigheter har det både handlat om ekonomi och miljö. Kan vi spara pengar på smarta energilösningar samtidigt som vi minskar klimatbelastningen är det en vinst för alla, säger Jonas Larsson, energi- och miljöansvarig på Stena fastigheter.

Han fortsätter:

– Det fina med det här konceptet är att våra fastigheter kommer att utgöra en del av en helhet i staden, där det blir möjligt att flytta energi mellan fastigheter. Detta är vårt första steg i denna utveckling och vi kommer att lära oss jättemycket av vårt gemensamma arbete i Bellevuegården.

Publicerad 19 september 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.