Vatten | 10 jul 2023

Praktisk guide för att ta hand om regnvatten

VA SYD och projektet REWAISE tagit fram en inspirationsguide för att underlätta och ge svar på grundläggande kring vad som är viktigt att tänka på vid användning av regn- och dagvatten i en fastighet.

Praktisk guide för att ta hand om regnvatten
En ny guide med praktiska tips och goda exempel ska få fler fastighetsägare att ta vara på regnvatten. Foto: Shutterstock

– Vi ser att intresset hos byggaktörer och fastighetsägare växer enormt för att använda annat vatten än dricksvatten, i de fall det inte behövs. Dessutom går det helt i linje med rekommendationerna från Water Europe, den europeiska innovationsplattformen för vattenfrågor, säger Therese Jephson, som är projektledare för projektet REWAISE.

Den nya guiden som tagits fram i projektet fokuserar på teknisk genomförbarhet av att använda regn- och dagvatten i fastigheter, där befintlig teknik sätts samman på nya sätt och tillsammans skapar en ny funktion. Alla delar i systemet – från uppsamling av regnvatten på taket till lagringstankar, reningsfilter, pumpar och liknande – är teknik som redan finns på marknaden.

Fakta

Rewaise

  • REWAISE drivs i Sverige av VA SYD, tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun, Lunds universitet, Sweden Water Research, SLU, WIN Water, MKB och P-Malmö.
  • Projektet arbetar, bland annat, med att stödja, engagera och bidra till att fastighetsägare arbetar med dricksvattenbesparing där användning av regn- och dagvatten är en metod som prövas och utvärderas. Denna sammanställning är ett sätt att sprida kunskap som projektet i nuläget har identifierat.

Inspirationsguiden vänder sig till exempelvis fastighetsägare, fastighetsbolag, arkitekter, VVS-konsulter och andra aktörer med intresse för fastighetsutveckling och hållbar vattenanvändning.

Målet är en ökad förståelse för hur systemet kan se ut, tipsa om vad man bör tänka på och ge inspirerande exempel.

– Vilken teknik som är bäst att använda och varför beror på de specifika förutsättningarna för fastigheten och vilka behov som finns. Vi testar nya sätt att använda regn- och dagvatten inom REWAISE och vill dela med oss av det vi lärt oss hittills. Vi har inte svar på allt, men förhoppningsvis kan detta underlätta arbetet för någon annan, säger Therese Jephson.

Källa: VA Syd

Publicerad 10 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.