Energikris | 17 jul

Positivt med kalla kyrkor

Svenska kyrkan i Malmö sparade över en halv miljon kronor, samtidigt som man minskade koldioxidutsläppen med 57 ton, genom att under hösten och vintern sänka temperaturen i kyrkor och församlingshem.

Positivt med kalla kyrkor
En av kyrkorna som påverkades av kallställningarna var Västra Klagstorps kyrka, i Limhamns församling. Den stängdes ned helt efter julmässorna för att åter öppna i början av april. Foto: Svenska kyrkan Malmö

Under perioden oktober 2022 till mars 2023 optimerade Svenska kyrkan i Malmö energianvändningen i fyra kyrkor och ett församlingshem som har gas som uppvärmning. Optimeringen har skett genom kallställning, det vill säga genom både nedstängning och sänkning av temperatur i lokalerna.

– Energibesparing är en del i Svenska kyrkan Malmö hållbarhetsarbete och följer Svenska kyrkans färdplan för klimatet, säger Lena Winbladh, fastighetschef i Svenska kyrkan Malmö.

I Tygelsjö och Husie kyrka sänktes temperaturen från 18 grader till 16,5 grader. I Husie församlingshem stängdes delar av byggnaden ner under perioden och all personal och verksamhet flyttades till Kirsebergs kyrka. I Södra Sallerups kyrka sänktes temperaturen efter allhelgonahelgen och kyrkan öppnades åter upp i slutet av mars. Även Västra Klagstorp stängdes ner efter julmässorna och öppnades åter igen i början av april.

Även om det innebar stora förändringar så blev det bra och vi lyckades minimera effekterna av energikrisen

Optimeringen har inneburit en besparing på cirka 550 000 kronor under perioden, jämfört med motsvarande tidsperiod föregående år. Svenska kyrkan Malmö minskade även koldioxidutsläppet med 57 ton, samt minskade kilowattantal med cirka 250 000 kWh.

– Det känns naturligtvis jättebra. Vi fick ta snabba beslut i augusti när vi såg hur dyrt det skulle kunna bli över vintern. Även om det innebar stora förändringar så blev det bra och vi lyckades minimera effekterna av energikrisen, säger Lena Winbladh.

Kyrkorna höll 17 grader, församlingshem 19 grader och kontor 20 grader, något som är i linje med arbetsmiljöverkets rekommendationer.

– Alla drog sitt strå till stacken och det blev väldigt bra. Vi kommer också att fortsätta på det här spåret, för optimeringens effekter är väldigt positiva, säger Lena Winbladh.

Källa: Svenska kyrkan Malmö

Publicerad 17 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.