Popcornlungans orsaker kartlagda

I mitten av 2000-talet rapporterades allvarliga lungskador hos livsmedelsarbetare i Kalifornien. Sjukdomen visade sig bero på luftföroreningar och dålig arbetsmiljö.

Sjukdomen Bronchiolitis obliterans döptes till ”popcornlunga” men har kopplingar till aromindustrin snarare än popcornindustrin. Sjukdomen är allvarlig och kan leda till svår astma eller till och med döden. Efter att sju personer insjuknat i Kalifornien gjordes en studie som visar att orsaken är vissa aromer som används i livsmedelsindustrin, bland annat för att ge popcorn smörsmak. Aromerna levereras i flytande form eller som pulver. De innehåller ämnet diacetyl, som forskarna identifierade som boven i dramat.
– Produktionen i fabriken sköttes ungefär som i ett storkök. Det innebar stora risker för att personalen skulle utsättas för damm vid pulverhantering, sade Ken Mead, National Institute for Occupational Safety and Health (Nationella arbetsmiljöinstitutet), som berättade om studien på Ashraes vintermöte.

Forskarnas bilder visar personal i jeans och t-shirt som rör i stora kar helt utan skyddskläder. När forskningspersonal skickades in i anläggningen för att mäta försågs de däremot med skyddsoveraller och gasmask. För att få en bra överblick gjordes realtidsmätningar som synkroniserades med en videokamera. På så sätt kunde forskarna se exakt vid vilka rörelser personalen utsattes för föroreningar.
– Här ser ni ett dragskåp och uppe i hörnet, på hyllan, syns en bordsfläkt som är i gång. Det visade sig att när fläkten snurrade fungerade inte dragskåpet, utan rummet förorenades, sade Ken Mead.

Kalifornien förbereder för närvarande ett regelverk för hantering av diacetyl. Produkten har diskuterats i Sverige i mitten av 2000-talet. Det handlade då om arbetsmiljön för restaurangkockar, som kan steka i produkter som innehåller diacetyl för att få fram smörsmak.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 4/2013 sidan 52.

 

  • FAKTA: Råd vid hantering av diacetyl
    – använd så låg temperatur som möjligt vid värmning av produkter som innehåller diacetyl
    – använd lock vid beredning
    – tillsätt diacetylet sist i processen
    – rum där diacetyl hanteras ska ha lägre tryck än omgivande rum.

 

 

Publicerad 24 april 2013

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.