Plusenergi | 13 dec 2023

Plusenergihus kan få årets studentbostadspris

Plusenergihuset Generatorn i Linköping är en av tre nominerade till Studentbostadspriset. Det är tredje året i rad som en av K2A:s fastigheter nominerats till priset.

Plusenergihus kan få årets studentbostadspris
K2A:s plusenergifastighet Generatorn i Linköping kan få årets Studentbostadspris. Foto: K2A

Studentbostadspriset delas ut av branschorganisationen Studentbostadsföretagen och tilldelas ett studentbostadsprojekt som genom innovation, hållbarhet och utformning möter kundgruppens behov och stärker högre utbildning.

De tre nominerade bidragen till årets pris är Generatorn i Linköping (K2A), Basecamp Malmö (Basecamp student) och Språkskrapan i Göteborg (Akademiska Hus).

– Det är fantastiskt att vi för tredje året i rad anses ha ett av Sveriges bästa nya studentboenden, samtidigt som inget annat bolag nominerats mer än en gång under samma period, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Generatorn är med stor sannolikhet det största plusenergihuset i trä som byggts i Sverige. Ett plusenergihus innebär att fastigheten på årsbasis producerar mer energi än vad som används i byggnaden. För att lyckas med detta använder K2A solceller och särskilda lösningar för bland annat bergvärme, behovsstyrd ventilation och återvinning av värme från utgående vatten.

I motiveringen till K2A:s nominering lyfter Studentbostadsföretagen fram den miljömässiga hållbarheten kopplad till detta, men också det arkitektoniska uttrycket samt hur lägenheterna anpassats efter studenternas behov och önskemål.

Generatorn stod inflyttningsklart och invigdes i september i år och är redan från start fullt uthyrt.

– Det här är ett projekt vi är väldigt stolta över där vi minimerar utsläppen i både byggfasen och driftsfasen. Att studentbostäderna är fullt uthyrda direkt vid invigning visar också på den stora efterfrågan som finns i hela Sverige på klimatsmarta och yteffektiva studentbostäder med hög kvalitet i bra lägen, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Vinnaren av Studentbostadspriset utses 24 januari 2024.

Källa: K2A

Publicerad 13 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.