STYRENTREPRENAD | 26 jan 2021

Planering och samarbete – viktigt på Kulturhuset

Planering och samarbete – viktigt på Kulturhuset
Kulturhuset i Stockholm fick nytt fastighetssystem. Foto: Filip Steijner

– Framgångskonceptet i ett så här komplext projekt är noggrann planering och ett tätt samarbete mellan inblandade parter. Det säger Johan Neiderstam, projektledare på Schneider Electric, då Energi & Miljö följer upp styrentreprenaden på Kulturhuset och Teaterhuset i Stockholm.

Energianvändningen och inomhusklimatet i de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna optimeras och följs upp löpande.

Johan Neiderstam. Foto: Privat

Som den minnesgoda läsaren kommer ihåg skrev vi om hela projekt Kulturhuset i nr 9/2020. Upphandlingen av styr och övervakning gjordes i form av funktionsentreprenad. Johan Hamberg, vd för Tysklinds i Stockholm, berättade då att man gärna vill ha det på det viset eftersom styr och övervakning är så fabriksberoende.

Före ombyggnaden fanns flera olika fabrikat av styr- och övervakningsfunktioner.

Kulturhuset och Teaterhuset i Stockholm har under ledning av Skanska och på uppdrag av Stockholms stad genomgått en omfattande renovering. Det är Schneider Electric, med Johan Neiderstam i spetsen, som i samarbete med Skanska utfört styrentreprenaden – ett jobb som pågått sedan 2019.

Resultatet är att bland annat el och vvs numera är uppkopplade till fastighetssystemet Eco Struxure Building Operation, som möjliggör övervakning och styrning av 72 000 kvadratmeter. Energianvändningen och inomhusklimatet i de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna optimeras och följs upp löpande.

– Det nya fastighetssystemet är en öppen, säker och skalbar IoT-plattform, menar Johan Neiderstam.

Peter Olofsson

Fakta

Styr och övervakning

• Projektet har efter planeringsfasen gått snabbt. Schneider Electric har i genomsnitt färdigställt ett apparatskåp i månaden under ett års tid. Installationen blev klar förra sommaren och har nu även slutbesiktigats.

Publicerad 26 januari 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.