Bränsleceller | 20 feb 2018

Pionjärer på vätgas

Mariestad och Vårgårda går i bräschen för att använda bränsleceller för el- och värmeproduktion i bostäder och förskolor.

I Mariestad planeras för två förskolor där el och värme ska komma från bränsleceller. Den första av de två förskolorna ska börja byggas efter sommaren av Serneke med Radiator VVS som värme- och sanitetsinstallatör.

– Mariestads kommun satsar på el för transporter men också på bränsleceller. Att vi satsar på bränsleceller i förskolor är en följd av vår tidigare satsning på bland annat en bränslecellsstation med lokal elproduktion från solel, förklarar Mariestads kommuns samhällsbyggnadschef,
Thomas Johansson.

– Utgångspunkten är dock att förskolorna ska drivas ”of grid”. En viss osäkerhet finns om vi även kan klara elanvändningen för tillagningsköken, säger Thomas Johansson.

Han konstaterar att vätgas ger en möjlighet till storskalig lagring av el under den tid av året då solcellerna inte ger någon
effekt. Hur stort vätgaslagret som ska klara säsongen då solen inte skiner behöver vara är inte helt klarlagt.

Läs mer i Energi & Miljö nr 2 2018.

Publicerad 20 februari 2018

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.