Pilottest för PFAS-rening av dricksvatten
Mälarenergi Vatten undersöker just nu i ett nytt pilottest om det är möjligt att avskilja PFAS ur dricksvattnet med hjälp av aktivt kol och jonbytare. De inledande resultaten ser lovande ut med hundraprocentig rening.
Den 1 januari 2023 infördes en ny lagstiftning, där gränsvärdena för PFAS sänks kraftigt. De nya gränsvärdena börjar gälla 1 januari 2026.
Västerås dricksvatten klarar de nuvarande PFAS-gränserna och även det nya gränsvärdet för PFAS 21 – men inte det nya gränsvärdet för PFAS 4. Mälarenergi Vatten genomför därför, tillsammans med Västerås stad, omfattande utredningar för att identifiera källor till PFAS i dricksvattnet.
– Utredningen består av flera delutredningar. De handlar exempelvis om vilka föroreningskällor som kan finnas, vilka åtgärder som kan utföras i grundvattenmagasinet och vilka åtgärder som är möjliga att genomföra vid vattenverket, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten.
Den teoretiska utredningen om åtgärder i vattenverket är slutförd och i slutet av september tog ett praktiskt pilotförsök vid, där två olika tekniker testas: aktivt kol och jonbytare. Aktivt kol avskiljer PFAS genom att PFAS adsorberas, alltså fastnar, på ytan till det aktiva kolet. Jonbytare är en avskiljningsmetod där joner, i det här fallet PFAS, byter plats med joner i en filtermassa. PFAS adsorberas till jonbytarmassan.
Liknande pilotförsök har genomförts av andra kommuner i Sverige med liknande förutsättningar som Hässlö vattenverk i Västerås, exempelvis Gästrike vatten och Uppsala.
– Olika vatten har specifika egenskaper. Därför måste vi göra egna tekniktester, för att säkra hur en framtida investering kan skapa största möjliga nytta i just vårt fall, säger Ann-Charlotte Duvkär.
Rening av PFAS kommer att innebära en mer komplicerad reningsprocess, som medför höga investerings- och driftskostnader, därför är det viktigt med ett tillförlitligt beslutsunderlag.
Försöken med kolfilter och jonbytarmassor planeras att pågå till dess att tillräckliga data har erhållits från de olika filterkolonnerna, uppskattningsvis minst ett år.
– Men nu har vi fått de allra första provsvaren och det ser lovande ut. De visar på 100 procent rening.
Källa: Mälarenergi