Pilotprojekt skapar flextjänster
Norrenergi genomför tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan och Fabege ett pilotprojekt för att undersöka hur efterfrågeflexibilitet kan minska effektbehovet i fjärrvärmesystemet. Målet är att skapa kommersiella flextjänster som gynnar både fastighetsägare och energileverantörer.

Projektet ”Lastbalansering genom efterfrågeflexibilitet” syftar till att förstå hur fastigheter kan styra sitt effektuttag och vilka incitament som behövs för att göra det lönsamt.
– Vi måste förstå kundernas möjlighet att styra sitt effektuttag. Här är samarbetet i pilotprojektet med Fabege och Vasakronan ett värdefullt och lärorikt exempel på en kunddriven utveckling av vår tjänsteportfölj, säger Sonya Trad, affärsutvecklare på Norrenergi.

Genom att styra ner effektuttaget under högbelastade timmar kan energianvändningen effektiviseras och klimatavtrycket minskas.
– Att hitta sätt att dra ned vår klimatpåverkan och kalibrera vår energianvändning i ännu större detalj går helt i linje med Vasakronans miljöarbete genom hela värdekedjan, säger Björn Andersson, fastighetsutvecklare på Vasakronan.
Projektet undersöker hur fastigheter påverkas av styrningen och vilken besparing som kan uppnås, både ekonomiskt och miljömässigt. Daniel Granath, projektledare från Centigo, ser detta som ett steg mot att skapa långsiktiga flextjänster.
Med en smartare styrning av fjärrvärme kan Norrenergi effektivisera sin värmeproduktion, minska behovet av fossil kapacitet och undvika kostsam spetslastproduktion under kalla dagar.
Projektets resultat kommer att ligga till grund för framtida avtal och tjänster som ska gynna både fastighetsägare och fjärrvärmebolag.
Källa: Norrenergi