Philadephia kräver in energidata

Alla större byggnader i Philadelphia, USA, ska leverera sina energidata till en öppen databas. Annars väntar dryga böter.

300 dollar i böter om energi- och vattenanvändningsdata inte levereras till myndigheternas databas före 31 oktober 2013, och 100 dollar extra per dag därefter. Det är beskedet till en del av fastighetsägarna i Philadelphia i östra USA. Det handlar om ett lokalt lagförslag som röstades igenom med acklamation i kommunfullmäktige, trots protester från fastighetsägarnas organisation Boma. Totalt omfattas cirka 3 000 byggnader i Philadelphiaområdet av lagen.
– Målet är att skapa en offentlig databas, där informationen blir allmän. Förhoppningen är att fastighetsägarna ska jämföra sig med andra och se om det finns potential att göra förbättringar, säger Mark Stutman, från Pennsylvania State University, ett av USA:s prestigeuniversitet inom teknikområdet.

Lagen gäller kommersiella byggnader på över 50 000 kvadratfot, det vill säga drygt 4 600 kvadratmeter. Även flerbostadshus räknas in.
– Vi har hört från andra städer som infört den här typen av benchmarking att leverantörer av energieffektiviseringslösningar kunnat märka ett ökat intresse för sina tjänster, säger Mark Stutman.

Staden Philadelphia är också fastighetsägare, och har redan lagt in data för 300 av sina större byggnader, och siktar på att få med totalt 500.
– Det finns inget krav på att fastighetsägaren ska anlita en energiexpert. Men vill man komma ifråga för energy star-märkningen måste en expert ha tagit fram siffrorna, säger Mark Stutman.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3 2013 sidan 10

 

Publicerad 21 mars 2013

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.