Energieffektivisering | 10 okt 2023

Pelletskaminer ska ge rätt till bidrag

Materialkostnaderna för att installera en pelletskamin ska omfattas av bidraget för energieffektivisering i småhus som trädde i kraft tidigare i år. Nu har Boverket gjort ett förtydligande sedan flera länsstyrelser gett avslag på ansökningar om bidrag för just pelletskaminer.

Pelletskaminer ska ge rätt till bidrag
Pelletskaminer ska omfattas av bidraget till energieffektivisering som småhusägare kan söka. Foto: Svebio

Småhusägare som värmer sitt hus med el eller fossil gas ska kunna få bidrag med 50 procent av materialkostnaden upp till 30 000 kronor även vid installation av pelletskamin, slår Boverket fast i ett beslut som nu blir vägledande för landets länsstyrelser.

– Det är glädjande och viktigt att Boverket nu har gjort klart att materialkostnader för pelletskaminer är bidragsberättigade. PelletsFörbundet har hävdat detta sedan förslaget blev känt i mars i år, säger Anders Haaker, kanslichef på Pelletsförbundet.

Villaägare som har fått avslag på ansökningar om bidrag för installation av pelletskaminer bör snarast överklaga beslutet till Länsstyrelsen. Tillverkare, leverantörer och installatörer av pelletskaminer i Sverige står nu beredda att öka leveranser av pelletskaminer till villaägare runt om i landet.

Källa: Svebio

Publicerad 10 oktober 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.