Passagerarvärme i Paris

 metro.jpg17 lägenheter i Paris får en ovanlig värmekälla i det gas- och kärnkraftstäta Frankrike. De kommer att förses med överskottsvärme från en närbelägen tunnelbanestation, och det är alltså kroppsvärme kombinerad med spillvärme från tågen som står för energin.

Ett trapphus förbinder bostadshuset med stationen, vilket banade väg för ledningarna. Hade man behövt gräva sig fram hade projektet inte blivit ekonomiskt hållbart.  E&M kan inte låta bli att påminna om att Sverige ligger före – Kungsbrohuset värms med överskottsvärme från Stockholms centralstation.

Av Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 9/2010, sid 7

Publicerad 23 september 2010

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.