Parnterskap | 28 aug

Partnerskap för framtidens energilösningar

Umeå Energi och Umeå kommunföretag har ingått ett partnerskap med norska Mana som arbetar ör att påskynda övergången till en koldioxidfri och cirkulär ekonomi. Syftet är att ta ytterligare ett steg mot att utveckla framtidens energilösningar och gröna industri. En förhoppning är att utveckla en restenergibaserad fjärrvärmeaffär.

Partnerskap för framtidens energilösningar
På plats tillsammans i Umeå: Adis Cengic, project director clean energy på Mana, med Jan Ridfeldt, vd på Umeå Energi, samt Fredrik Lundberg, vd och koncernchef på Umeå kommunföretag. Foto: Umeå Energi

Avsiktsförklaringen inleds med en konceptfas där bolagen arbetar fram vilka delar av avfalls- och energisystemen, och i vilken takt, som samarbetet kan utvecklas. Umeå Eco Industrial Park, området på Dåva norr om Umeå, får en central betydelse.

– Redan nu kan vi se att vi med Mana har stor potential att hitta lösningar för att ersätta fossila bränslen, utveckla en restenergibaserad fjärrvärmeaffär och skapa cirkulära materialströmmar. Det här partnerskapet ger oss spännande framtidsutsikter, förklarar Jan Ridfeldt, vd på Umeå Energi.

Mana ägs av NG Group, som i sin tur ägs av det svenska fondbolaget Summa Equity, och har sin bas i Oslo. Bolaget arbetar för att påskynda övergången till en koldioxidfri och cirkulär ekonomi genom att omvandla avfall till nya produkter och rena energibärare.

– Det ryms stora möjligheter i den här avsiktsförklaringen. Samarbetspartners av Manas dignitet och Manas kompetens är avgörande för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål, där klimatneutralitet och att skapa arbetstillfällen är centrala delar, säger Hans Lindberg, kommunalråd (s), Umeå kommun.

.Tillsammans ska bolagen nu utforska framtida samarbetsmöjligheter.
– Det vi har för ögonen är minskad klimatbelastning genom ett övergripande återvinningsflöde av material och energi, förklarar Jan Ridfeldt.

Källa: Umeå energi

Publicerad 28 augusti 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.