Påminnelse väckte fastighetsägarna

Vad göra åt fastighetsägare som struntar i att energideklarera? Nu provar Göteborg att skicka ut påminnelsebrev, något som fått god effekt.

Frågan om vad kommunerna ska göra för att få in deklarationer för alla deklarationspliktiga byggnader har diskuterats. Hittills har småkommuner lyckats bäst. Nu kan Göteborg bryta trenden. Kommunen är förmodligen en av de första i landet att gå ut med brev till de försumliga fastighetsägarna.
– Vi har inte gått ut med något föreläggande om att fastighetsägarna ska inkomma med deklarationer, utan vill göra dem uppmärksamma på att lagen gäller och vad de ska göra. Till en början har vi skickat brev till utvalda bostadsområden, exempelvis Gårda och Backa, berättar Pia Hermansson, vvs-inspektör i kommunen.
Resultatet har inte låtit vänta på sig – redan har ett hundratal deklarationer kommit in.
– För många har det varit något av en aha-upplevelse när de fått brevet. Många har hört av sig och varit tacksamma om att blivit uppmärksammade på att lagen gäller och vad de måste göra. De har helt enkelt inte varit medvetna om att deras byggnader måste deklareras.
Att vaska fram byggnader och koppla dem till fastighetsägarna är ett arbete som tar tid, därför har man delat upp Göteborg i mindre delar. Enligt Pia Hermansson kommer man – inspirerade av framgången –  nästa sommar att skicka ut brev till fastighetsägare i andra delar av Göteborg.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/10 sid 9

Fakta
De har störst andel deklarerade hus:

  • Robertsfors, Västerbotten: 80 %
  • Skurup, Skåne: 71 %
  • Kävlinge, Skåne: 70 %

    Källa: Boverket, data per sista augusti.

 

Publicerad 1 november 2010

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.