P-hus för odling av mat?
Forskare från Sverige och Polen ska ta reda på om och hur parkeringshus skulle kunna användas för odling av mat i städer.
Projektet TURF – The Urban Food Factory – ska visa hur urbana parkeringshus kan återanvändas för att skapa odlingsmiljöer, och utforska nya affärsmodeller för dessa byggnader.
Just nu undersöker ett forskarteam med designer, arkitekter och matodlingsexperter från Sverige och Polen hur stadsutvecklare skulle kunna beräkna potentialen i att ställa om parkeringshus till odlingsytor för till exempel grönsaker och fisk.
Projektet
- Projektet TURF – The Urban Food Factory drivs av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign i samarbete med det polska universitetet Rzeszow University of Technology och Pond Fish and Greens, ett svenskt bolag som är specialiserat på olika former av kontrollerade landbaserade odlingar och stadsodlingsinitiativ.
- Projektet finansieras av JPI Urban Europe och pågår mellan 2024 och 2026.
Målet är att kunna analysera och använda parkeringshusets utrymmen för lokal livsmedelsproduktion och därmed stärka städernas motståndskraft i kris.
– Tanken är att stadsplanerare och beslutsfattare i framtiden ska ha möjlighet att beräkna och visualisera ytorna i parkeringshusen i ett digitalt verktyg för att se om det finns affärspotential för omvandling till odlingsytor. Verktyget ska användas som stöd i stadsplaneringsarbete så att beslutsfattare lättare kan förstå potentialen och kunna räkna på alternativa affärsmodeller, säger Fredrik Forsman, chef för näringsliv och industri på SVID och projektledare för TURF – The Urban Food Factory.
Insikterna kommer att visualiseras i interaktiva 3D-modeller och en webbaserad guide som lyfter fram möjligheterna med att anpassa parkeringshus till odlingsmiljöer.
Källa: Stiftelsen Svensk Industridesign