OVK | 3 sep 2014

OVK-brister i skolor

Endast fyra av tio kommuner har OVK genomförts på samtliga grund- och gymnasieskolor de senaste tre åren, trots lagstiftningens krav. Det konstateras i en rapport från Svensk Ventilation.

Svensk Ventilation släpper en rapport om kommunernas tillsyn av inomhusluften i skolor. I rapporten har ansvariga tjänstemän för obligatorisk ventilationskontroll (OVK), i mer än hälften av landets kommuner, gett sin bild av hur tillsynen fungerar. Resultaten visar att i endast fyra av tio kommuner har OVK genomförts på samtliga grund- och gymnasieskolor de senaste tre åren, trots lagstiftningens krav. Många kommuner saknar även rutiner för uppföljning.

– I ett stort antal kommuner runt om i Sverige har inte den mest grundläggande kvalitetssäkringen av inomhusluften skett i samtliga skolor de senaste tre åren. De konsekvenser dålig inomhusluft riskerar att innebära för elever och skolpersonal i form av en dålig lärandemiljö, astma och allergier är inte acceptabla, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.

Rapporten visar även att en femtedel av kommunerna saknar rutiner för att följa upp anmärkningar vid kontroller. Risken för att problem med inomhusluften inte åtgärdas är därmed betydande. I var fjärde kommun finns det skolor där samma ventilationsproblem funnits kvar i tre år eller mer, och i lika många kommuner har de ansvariga ingen bild av omfattningen.

– En övergripande förbättring av ventilationen kan upplevas som kostsam på kort sikt, men ur ett längre perspektiv är det en vinst för elever, skolpersonal, kommunerna och samhället. En god inomhusmiljö är en investering i framtiden, avslutar Britta Permats.

Källa: Svensk Ventilation

Publicerad 3 september 2014

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.