Konjunktur | 22 mar

Övervägande positiv orderingång för vvs:arna

Fler än hälften av landets vvs-företag anger att det ekonomiska läget är fortsatt bra eller mycket bra. Det visar årets första Säker Vatten barometer. Samtidigt ökar oron för minskad orderingång.

Övervägande positiv orderingång för vvs:arna
Fortsatt är en övervägande del av vvs-branschen positiv när det gäller orderingång och det ekonomiska läget. Foto: Shutterstock

– Vvs-företagen går fortsatt bra, samtidigt som vi kan se flera intressanta trender; man oroar sig i mycket högre grad för ökad orderingång nu, än för stigande materialpriser och oroligheter i omvärlden. Samtidigt anger allt fler, så många som 15 procent, att det är svårt att rekrytera kompetens, vilket skulle kunna bero på en viss differentiering av branschen, säger Sara Lehn, vd för Säker Vatten, som ser en kraftig ökning i antalet auktorisationsansökningar under första kvartalet.

I undersökningen har runt 2 200 företag, auktoriserade av branschorganisationen Säker Vatten tillfrågats. Resultaten visar en tydlig överflyttning från att många av företagen arbetat mest med privatbostäder till kommersiella, industriella och offentliga fastigheter. I oktober 2023 angav 48 procent att de arbetade mest med privatbostäder, medan motsvarande siffra för mars 2024 är 36 procent.

De flesta företag arbetar med ungefär samma typer av arbeten som tidigare. Majoriteten – 68 procent – står får renovering eller återställande av skada. På frågan hur företagets orderingång ser ut just nu, svarar 39 procent att det är mycket dåligt eller dåligt, medan 24 procent är neutrala och så stor andels som 38 procent anger att orderingången är bra eller mycket bra. Övriga anger varken eller.

– I jämförelse med för ett år sedan, är det en tydlig skillnad; då angav bara 25 procent att orderingången var dålig eller mycket dålig och 50 procent sa att det var bra eller mycket bra, säger Sara Lehn.Nästa Säker Vatten-barometer skickas ut i oktober.

Källa: Säker Vatten

Publicerad 22 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.