Energilagring | 23 dec 2022

Över 500 procents försäljningsökning av batterier

Med rådande energiläge har allt fler valt att satsa på att lagra energi i batterier. Svenska Ferroamp har mångdubblat sin försäljning under året och ser även att batterianvändningen förändrats.

Över 500 procents försäljningsökning av batterier
Ferroamp har ökat sin orderingång på batterier till villasystem med 534 procent under perioden augusti till november i år, jämfört med samma period förra året. Foto: Ferroamp

Ferroamp är ett svenskt greentech bolag med inriktning på energi- och effektoptimering av fastigheter. Företaget har tagit fram ett system som kopplar ihop solceller, elbilsladdning och energilager i ett likströmsnät som gör det möjligt för fastighetsägaren att styra förbrukningen och kapa elkostnaden.

– Fler och fler ser fördelarna med att använda batterier för att kunna undvika effekttoppar eller anpassa sitt behov av att köpa in el efter prisvariationerna under dygnet. Det gynnar både den privata ekonomin och elnätet i stort, säger Fredrik Breitung, tillförordnad vd på Ferroamp.

Fredrik Breitung, vd på Ferroamp. Foto: Ferroamp

Systemet köps ofta in tillsammans med en solcellsanläggning men under hösten har företaget sett en markant förändring i efterfrågan på batterier.

– Sedan de stora elprisökningarna i augusti ser vi en dramatisk förändring på marknaden. Orderingången på batterier till villasystem ökat med 534 procent under perioden augusti till november jämfört med samma period förra året, säger Fredrik Breitung.

Traditionellt har batteriets uppgift varit att lagra överskottet av egenproducerad solel istället för att sälja den till elnätet. Med smart styrning kan batterier ha flera andra användningsområden som gör att investeringen återbetalas snabbare genom att ladda ur när elen är som dyrast och ladda på natten när elen är billigare.

 

Källa: Ferroamp

Publicerad 23 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.