EXPLOSION | 26 jan 2021

Ovanlig olycka – vätgas exploderade i sprinklerrör

Ovanlig olycka – vätgas exploderade i sprinklerrör
Finska Tukes har nu slagit fast att det var en vätgasexplosion i förzinkade sprinklerrör som inträffade i Helsingfors stadsteater. Foto: Helsingin Kaupunginteateri

I slutet av juni förra året, i samband med renoveringen av Helsingfors stadsteater, inträffade en explosion där en människa skadades. Nu har experter från finska Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) slagit fast att det handlade om en vätgasexplosion i förzinkade sprinklerrör.

Olyckor av det här slaget är kolossalt sällsynta. Detta var den första olyckan av den här typen i Finland.

Ett ögonvittne berättade att ”det lät som om något riktigt stort, föll ned – vi kände ingen tryckvåg”. Och det var i stadsteaterns sprinklercentral som olyckan skedde, i samband med underhållsarbeten av sprinklersystemet, visar det sig.

Från systemet kom vätgas ut i luften i sprinklerrummet och en lättantändlig blandning uppstod. Exakt vad som fick blandningen att antändas har inte kunnat fastställas, meddelar Tukes, men risken att så kan ske finns alltså.

Vätgasen bildades i sprinklerrören då zink, syre och vatten reagerade med varandra. För att förhindra liknande olyckor vill Tukes att zinkinfattade rör inte längre ska användas i sprinklersystem.

System som redan är under arbete kan byggas klart, men för att undvika olyckor är det enligt verket viktigt att beakta explosionsrisken när sprinklersystem töms och byggs om.

Olyckor av det här slaget är kolossalt sällsynta. Detta var den första olyckan av den här typen i Finland.

Peter Olofsson

Publicerad 26 januari 2021

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.