EXPLOSION | 26 jan 2021

Ovanlig olycka – vätgas exploderade i sprinklerrör

Ovanlig olycka – vätgas exploderade i sprinklerrör
Finska Tukes har nu slagit fast att det var en vätgasexplosion i förzinkade sprinklerrör som inträffade i Helsingfors stadsteater. Foto: Helsingin Kaupunginteateri

I slutet av juni förra året, i samband med renoveringen av Helsingfors stadsteater, inträffade en explosion där en människa skadades. Nu har experter från finska Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) slagit fast att det handlade om en vätgasexplosion i förzinkade sprinklerrör.

Olyckor av det här slaget är kolossalt sällsynta. Detta var den första olyckan av den här typen i Finland.

Ett ögonvittne berättade att ”det lät som om något riktigt stort, föll ned – vi kände ingen tryckvåg”. Och det var i stadsteaterns sprinklercentral som olyckan skedde, i samband med underhållsarbeten av sprinklersystemet, visar det sig.

Från systemet kom vätgas ut i luften i sprinklerrummet och en lättantändlig blandning uppstod. Exakt vad som fick blandningen att antändas har inte kunnat fastställas, meddelar Tukes, men risken att så kan ske finns alltså.

Vätgasen bildades i sprinklerrören då zink, syre och vatten reagerade med varandra. För att förhindra liknande olyckor vill Tukes att zinkinfattade rör inte längre ska användas i sprinklersystem.

System som redan är under arbete kan byggas klart, men för att undvika olyckor är det enligt verket viktigt att beakta explosionsrisken när sprinklersystem töms och byggs om.

Olyckor av det här slaget är kolossalt sällsynta. Detta var den första olyckan av den här typen i Finland.

Peter Olofsson

Publicerad 26 januari 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.