Östhammar blev Årets värmepumpskommun

I Östhammar satsar man kraftfullt på värmepumpar. Östhammars kommun utsågs har utsetts till Årets Värmepumpkommun 2009 av branschorganisationen Svep.

Satsningen på värmepumpar ger Östhammarshem årliga besparingar på flera miljoner kronor och dessutom stora positiva effekter på miljön när den sista oljepannan snart skrotas.

– Vi genomför en långsiktig och målmedveten satsning på värmepumpar. Vi har utvärderat olika alternativ och funnit att detta är absolut bäst för både bolaget och våra hyresgäster Vi är stolta över att vår satsning nu uppmärksammas med denna utmärkelse, säger Bengt Nordström, VD för det kommunala bostadsbolaget Östhammarshem.

– Det är en stark och mycket föredömlig satsning på¨energieffektivisering som görs av Östhammars kommun och Östhammarshem. De är verkligen värda denna utmärkelse, säger Martin Forsén, VD för Svep, Svenska Värmepumpföreningen.

Priset delas i år ut för femte gången. Utmärkelsen symboliseras av ett diplom som inom kort överlämnas.

Östhammarshem har 2000 lägenheter och 55 kommersiella lokaler. I 30 procent av fastigheterna har oljepannorna fasats ut, och de värms nu med bergvärme. Men Östhammarshem nöjer sig inte med det. I år kommer de sista fastigheterna som värms med olja att byta till miljövänliga och kostnadseffektiva bergvärmepumpar. I takt med att värmepumparna kommer på plats ökar de årliga besparingarna, som nu är uppe i cirka 3 mkr om året. Pengar som kan användas för att utveckla bostadsbolaget ytterligare. Och ännu bättre blir det.

Energi- och klimatfrågor prioriteras i Östhammar, och klimatfrågan står högt på agendan Ur klimathänseende är det viktigt att komma bort från fossil energianvändning och dessutom finns det ofta ekonomiska vinster vid övergång till förnybara energikällor som värmepumpar.

Källa: SVEP

Publicerad 31 mars 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.