STYRNING | 17 aug 2021

Optimering i Rosengård ger flexibla och öppna system

Optimering i Rosengård ger flexibla och öppna system
Hela fastighetsbeståndet på Rosengård fastighets AB kopplas upp till den nya molntjänsten ”Edge AI” för hållbarhetsoptimering. Foto: Rosengård fastighets AB

Rosengård fastighets AB i Malmö har köpt företaget Egains hårdvarufria AI-tjänst ”Edge AI”. 140 000 kvadratmeter – och det lokala energibolaget som levererar effektstyrning – ska snart nås genom Scadasystemet Web Port.

TEXT: PETER OLOFSSON

– Vi har under en tid tittat på olika sätt att koppla på smart styrning på vårt bestånd. Det ligger helt rätt i tiden med flexibla och öppna system som anpassar en tjänst runt kunden, och med AI som motor på energianvändningen, säger Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastighets AB.

– När Egain presenterade en sådan lösning som nyligen gjorts möjlig genom integration till Web Port och integrationer till våra andra befintliga tekniska system, kändes det riktigt intressant. Vi siktar på att vara i gång till kommande värmesäsong, fortsätter Jens Ringö.

Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastighets AB. Foto: Rosengård fastighets AB

Rosengård fastighets AB grundades 2017 och ägs av Fastighets AB Balder, Heimstaden och Victoria park samt kommunala MKB fastighets AB. Bolaget äger och förvaltar 1 680 lägenheter i ett 30-tal hus i Malmöområdet med en total yta på 140 000 kvadratmeter. Nu kopplas alltså hela beståndet upp till den nya molntjänsten ”Edge AI” för hållbarhetsoptimering genom minskad energianvändning och minskade koldioxidutsläpp – i linje med Malmö stads
miljöprogram 2021-2030.

Samarbetet med Rosengård fastighets AB möjliggörs genom integration till Scadasystemet Web Port, där AI-tjänsten i form av avancerade, självlärande styralgoritmer implementeras på fastighetsbeståndet helt mjukvarumässigt och ut i befintlig utrustning i syfte att optimera energianvändningen.

Integrationen är dubbelriktad vilket innebär att åt andra hållet kopplas befintligt tredjepartssystem för inomhusmätning, energistatistik och funktioner för effektstyrning upp till analysplattformen Edge.

Publicerad 17 augusti 2021

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.