solpark | 31 maj 2023

Omsprungen solpark åter i ledning

När HSB:s solpark i Strängnäs invigdes sommaren 2020 var den med råge störst i Sverige. Sedan har andra gått om, men efter att ha byggts ut med en andra etapp är parken enligt HSB återigen störst.

Omsprungen solpark åter i ledning
SB Solpark har i etapp två byggts ut med 13 068 solpaneler som vardera har en effekt på 540W. Totalt har 22 stycken växelriktare adderats vilken möjliggjort att el motsvarande 7500 lägenheters årsförbrukning nu årligen produceras här. Foto: EnergiEngagemang

Sedan mitten av maj kan HSB Solpark i Strängnäs åter igen titulera sig som Sveriges största solpark. Parken har i dagsläget en installerad effekt på drygt 21 MW. Efter utbyggnaden är parken nu 45 hektar. HSB Solpark har i etapp två byggts ut med 13 068 solpaneler som vardera har en effekt på 540W. Totalt har 22 stycken växelriktare adderats vilken möjliggjort att el motsvarande 7500 lägenheters årsförbrukning nu produceras årligen.

– Solel är fossilfri och för HSB som samhällsaktör är detta ett bidrag till en hållbar framtid. Det känns fantastiskt bra att se HSB-loggan på en solcellspark, säger Jon Leo Rikhardsson, vd på HSB Södermanland.

Initiativet till solparken kommer från HSB Södermanland som ville hitta ett sätt att göra nytta för såväl klimat som för sina medlemmar. Redan 2016 började man arbetet med att förse passande tak med solcellsanläggningar. För att göra riktigt avtryck såg man dock ett behov av att komma upp i storlek, varpå initiativ till en markbaserad solpark togs.

Solparken är projekterad och byggd i samarbete med EnergiEngagemang.

– Vi är jätteglada att tillsammans med HSB fått visa att solenergi är något att räkna med. Det är det enda kraftslag som snabbt kan byggas ut i större skala, något som behövs i framförallt södra Sverige. Branschen har som mål att installera 30 GW fram till 2030, vilket är 15 gånger så mycket är installerat hittills. Här kommer vi vara med att leda utvecklingen, säger Jonas Helander, vd på EnergiEngagemang.

Solcellsparken i Strängnäs är uppbyggd efter samma principer som en bostadsrättsförening där HSB bostadsrättsföreningar handlar andelar efter behovet av fastighetsel. Bostadsrättsföreningarna köper därmed el till ett fast elpris baserat på investeringskostnaden utan någon mellanhand. Till en början var detta ett koncept som erbjöds bostadsrättsföreningarna i Södermanland, men efter stor efterfrågan har konceptet nu rullats ut på bred front vilket innebär att intresserade föreningar i hela landet har möjlighet att köpa el producerad i solparken. I dagsläget har HSB Mölndal, Värmland, Södertörn, Södertälje, Kristinehamn och Göteborg köpt andelar i solparken.

Källa: EnergiEngagemang

Publicerad 31 maj 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.