Passivhuskonferensen i Wiesbaden | 22 maj 2023

…och så går det till med EnerPHit

EnerPHit används för energieffektiviserande renoveringar av hus till en målnivå på 30 kWh/m²,år för Mellansverige.

…och så går det till med EnerPHit
EnerPHit används för energieffektiviserande renoveringar av hus till en målnivå på 30 kWh/m²,år för Mellansverige. Illustration: Shutterstock

I arbetet med husen behöver man från början ha med sig en certifierare för passivhus, för att veta att resultatet blir det man tänkt sig. Certifieraren kan behövas i upp till 200 timmar, det beror på hur stort eller komplicerat huset är.

Vad behöver göras för att förbättra ett hus i Mellansverige? Fönster och ytterdörrar byts till nya med U-värde på 0,65 W/m² K. Ventilationssystemet byts ut till ett med en värmeväxlare som återvinner minst 80 procent av energin. Husets luftspärr och lufttäthet behöver förbättras betydligt, till ett maximalt läckage om 0,6. I samband med det trycktestas huset. Husets köldbryggor minimeras. Klimatskalet ska uppnå 0,12 W/m² K.  Det görs med tilläggs­isolering av fasader, tak och källare.

Det gäller att renovera så att huset inte blir inlåst med ett för dåligt system, eller fastnar med för dåliga komponenter. Det kommer att ta decennier innan de komponenterna eller systemen åtgärdas.

Energibehovet för en renoverad befintlig byggnad blir vanligtvis lite högre än för ett nybyggt passivhus. Det finns kvarvarande köldbryggor och andra omständigheter som är typiska i befintliga hus, som till exempel ogynnsam byggnadsorientering, läget i staden eller kultur- och historiska hänsyn.

Text: Jakob Lindström Wranne

Fakta

Tips från mässan

  • Alex Rowley är författare till ett förslag om att passivhusstandarden ska gälla för alla nybyggda hus i Skottland: Rowley, A: Proposed Domestic Building Environmental Standards (Scotland) Bill. Consultation by Alex Rowley MSP for Mid Scotland and Fife Region 4 May 2022. https://www.parliament.scot/-/media/files/legislation/proposed-members- bills/28042022-consultation-passivhaus-bill–final.pdf
  • https://europhit.eu/sites/europhit.eu/files/EuroPHit_Handbook_final_Optimized.pdf
Publicerad 22 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.