VÄRMEBEHOV | 13 nov 2021

…och i Lund lagras solenergi i marken

…och i Lund lagras solenergi i marken
Jon Svärd, projektledare på Kraftringen. Foto: Kraftringen

Expansionen i det gamla stationssamhället Stångby strax norr om Lund blev startskottet för en ny typ av energilösning för de boende i området. Kraftringen bygger här en energihubb som kombinerar berg- och solvärme förberedd för anslutning till vätgasteknik.

TEXT: PETER OLOFSSON

På några ställen i Lunds kommun skulle bergvärme innebära orimligt stora kostnader eller vara förknippat med stora risker. I Stångby finns däremot goda förutsättningar.

Jon Svärd som är projektledare för energitjänster på Kraftringen menar att den enskilt stora fördelen är miljövinsten.

Över 2 000 människor bor i Stångby. I takt med befolkningsökningen ökar också behovet av värme, laddstolpar och hushållsel. Men järnvägsspåret som går rakt genom samhället gör det svårt att dra fjärrvärmeledningar från det närliggande Örtoftaverket.

Lokalproducerad geoenergi blev lösningen, det vill säga solenergi lagrad i marken. Berggrunden och grundvattnet håller nästan samma temperaturåret om. Det gör att det går att använda marken som energikälla när temperaturen i luften växlar under året. I Stångby är förutsättningarna för bergenergi optimala, förklarar Jon Svärd.

– En av utmaningarna med geoenergi är att man måsta anpassa sig till de geologiska förutsättningarna. På några ställen i Lunds kommun skulle bergvärme innebära orimligt stora kostnader eller vara förknippat med stora risker. I Stångby finns däremot goda förutsättningar, säger han.

Just nu byggs en energihubb där bergvärme kombineras med solenergi och spillvärme från vätgasframställning. Den lokalproducerade energin både kyler och värmer bostäder, och används för att ladda elbilar.

– Vätgasteknik är på stark frammarsch. När det blåser mycket producerar vindkraftverken mer energi än vad det finns behov för. Den energin kan göras om till vätgas som i sin tur kan användas till att exempelvis köra lastbilar. Processen leder till en stor värmeförlust och den spillvärmen vill vi ta vara på i Stångby, säger Jon Svärd.

Energihubben i Stångby kommer att stå klar i november, och i vinter kommer de första husen i nybyggnationen att värmas upp med lokalproducerad sol- och bergenergi.

– En vinst är att man kan bygga på energihubben i takt med att samhället växer, konstaterar Jon Svärd.

Publicerad 13 november 2021

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.