Energieffektivisering | 14 maj

Nytt samarbete ska påskynda energieffektivisering

Indoor Energy och SEB har ingått ett samarbetsavtal kring energianalyser för bankens bostadsrättsföreningskunder. Målet med samarbetet är att påskynda fastighetsbeståndets energieffektivisering.

Nytt samarbete ska påskynda energieffektivisering
SEB och Indoor Energy har ingått ett samarbete som innebär att SEB:s 3 800 bostadsrättsföreningar att göra en så kallad energianalys för att se vilka potentiella energislukare fastigheten har, och vad som behöver åtgärdas för att möta kraven. Foto: Indoor Energy

Bakgrunden är de kommande direktiven på EU-nivå gällande ökade krav på energieffektivitet i fastigheter (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) med målet att nå netto noll 2050, och där första etappen kring sänkt förbrukning gäller redan från år 2027.

Samarbetsavtalet ger SEB möjligheten att erbjuda sina 3 800 bostadsrättsföreningar, att tillsammans med Indoor Energy, göra en så kallad energianalys för att se vilka potentiella energislukare fastigheten har, och vad som behöver åtgärdas för att möta kraven.

Anna Gustavsson, chef BRF på SEB.

– Vi är övertygade om att hållbar finansiering är en viktig drivkraft i omställningen till ett hållbart samhälle. Genom att erbjuda rådgivning, produkter och tjänster inom hållbarhet hjälper vi våra kunder ställa om och uppnå sina mål. I samarbete med Indoor Energy och Fasadgruppen kan vi hjälpa våra kunder att komma vidare och bli konkreta i sina planer för att leva upp till målet EU kommunicerat, säger Anna Gustavsson, chef för Brf på SEB.

Indoor Energys energianalyser omfattar en genomlysning av fastighetens värme-, styr och regler- samt ventilationssystem. Utifrån analysen går det att identifiera vilka åtgärder som kan vidtas för att få ned energiförbrukningen på kort och lång sikt.

– Det känns stort för oss och viktigt för Sverige att en av landets ledande banker tar det här initiativet för att hjälpa sina kunder minska klimatavtrycken, säger Åsa Wikensten vd och koncernchef för Indoor Energy. Genom den här typen av samarbeten kan vi i näringslivet i Sverige spela en stor för att kunna öka takten i att nå klimatmålen.

Källa: Indoor Energy

Publicerad 14 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.