Solceller | 28 mar

Nytt samarbete kring integrerade solceller i Sverige

Takrenoveringsföretaget Vesivek har inlett ett samarbete med Solarstone som har Europas största fabrik för byggnadsintegrerade solceller. Tanken är att kunna erbjuda husägare en smidig helhetslösning.

Nytt samarbete kring integrerade solceller i Sverige
Estländska solcellstillverkaren Solarstone har inlett samarbete med det svenska takrenoveringsföretaget Vesivek. Foto: Vesivek

Tidigare har integrerade solceller inte varit lika effektiva som klassiska solceller, men Solarstone har löst det problemet.

Jani Jylhä, vd Vesivek Sverige AB. Foto: Vesivek

­– Solarstones integrerade solceller är högeffektiva och producerar upp till 200 watt per kvadratmeter. Och fördelen med att göra hela taket till solceller är att den producerande ytan blir större och alltså kan generera mer el. Och dessutom vet vi att det finns husägare som inte vill sätta klassiska solpaneler på taket för att de tycker det är fult, nu slipper de välja mellan design och funktion, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.

Estländska Solarstone är pionjärer inom integrerade solceller och har Europas största fabrik för byggnadsintegrerade solceller (BIPV). Solpanelerna kan beställas i olika utföranden och monteras inte på taket som vanliga solceller utan solcellerna är taket ­. Att valet föll på Vesivek i jakten på svensk samarbetspartner föll sig därmed naturligt.

– Solarstone behövde en samarbetspartner som dels kan montera solceller, dels renovera tak. Och inget annat företag i Sverige renoverar lika många tak som vi gör. Eftersom integrerade solceller inte behöver något tak att monteras på blir de ett utmärkt alternativ för alla som ändå hade tänkt renovera taket, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.

Källa: Vesivek

Publicerad 28 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.