Energilagring | 9 jan 2023

Nytt samarbete inom energilagring

Energiteknikdistributören Rexel har ingått ett avtal med svenska Enequi, som utvecklar intelligent energilagring och energioptimering. Samarbetet är ett steg på vägen i Rexels strävan efter att ta täten inom förnybar energi och lösningar som energieffektiviserar Sverige.

Nytt samarbete inom energilagring
Rexel har ingått ett avtal med Enequi som innebär att Rexel lagerhåller energilager, växelriktare och styrning från Enequi. Foto: Rexel

– Energilagring är viktigt för att öka egenanvändningen av solelsproduktionen, kunna sälja stödtjänster till elnätet, kapa effekttoppar och minska sina elkostnader, förklarar Christoffer Löfquist, produktchef för sol, energilager och elbilsladdning på Rexel.

Enequis QuiPower-plattform med intelligent och automatiserad styrning för energioptimering av fastigheter finns sedan december att tillgå direkt från Rexel. Det innebär att Rexel lagerhåller energilager, växelriktare och styrning från Enequi för att göra installatörernas vardag ännu enklare. Utvecklingen och tillverkning av QuiPower Core sker i Sverige, där en av batterileverantörerna är Svenska Nilar med tillverkning i Gävle.

– Vi ser samarbetet med Rexel som ett stort steg framåt i vårt erbjudande till el- och solelsinstallatörer eftersom Rexel har ett starkt energierbjudande inom sol, ladd, energilager, belysning och smarta fastigheter. Rexel har ett rikstäckande butiksnät och nära samarbete med ett stort antal installatörer som nu på ett effektivt och smidigt sätt får tillgång till intelligent energilagring. Rexel har även ett tydligt fokus på energismarta lösningar och tjänster precis som vi på Enequi så det här avtalet känns helt rätt för båda parter, säger Håkan Svärd, vd på Enequi.

Källa: Rexel

Publicerad 9 januari 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.