Dricksvatten | 17 jan

Nytt reningsverk ska rena från virus och parasiter

Ett nytt vattenverk planeras intill befintliga Görvälnverket i Järfälla. Den nya anläggningen ska omfatta ett ytterligare reningssteg, som renar vattnet från virus, bakterier och parasiter.

Nytt reningsverk ska rena från virus och parasiter
Norrvatten och NCC planerar för ett kompletterande vattenverk invid Görvälnverket i Järfälla. Foto: Norrvatten

Norrvatten planerar tillsammans med NCC för ett nytt vattenverk som ska öka tillgången på dricksvatten i norra Stockholm. Hela projektet beräknas kosta runt två miljarder. Det ska komplettera Görvälnverket och säkerställa god dricksvattenkvalitet framåt i ett växande Storstockholm.

Norrvattens styrelse väntas fatta ett genomförandebeslut för projektet, preliminärt under 2024, som inkluderar beslut om budget och tidplan. Planeringen av projektet sker i samverkan mellan NCC och Norrvatten. För NCC finns möjlighet att så småningom teckna entreprenadkontrakt för utförandeentreprenad i samverkan.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik.

NCC har lång erfarenhet inom vattenrening och har specialistkompetens i hela kedjan, från idé till driftsättning. De senaste fem åren har NCC byggt 25 vattenverk och avloppsreningsverk i samverkan.

Källa: NCC

Publicerad 17 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.