Byggvärme | 25 aug 2023

Nytt projekt i Finland – bergvärme på bygget

Geolo är en byggvärmelösning för projekt som vid färdig produktion ska driftas med bergvärme. Raksystems har utvecklat tjänsten som nyttjar bergvärmen redan under byggtiden.

Nytt projekt i Finland – bergvärme på bygget
Geolo är en flyttbar energistation som nyttjar bergvärmelösningen även under byggtiden. Foto: Raksystems

Företaget har nyligen avslutat ett projekt i Finland – en gymnasieskola i Esbo Mattby med plats för ungefär 900 elever – för byggföretaget SRV.

Per Strandberg, SRV. Foto: Raksystems

– Energistationen installerades i september 2022 på bygget och monterades ned i maj i år, så den totala användningsperioden var nio månader, konstaterar Per Strandberg på SRV.

Han fortsätter:

– Luften har renats kontinuerligt och vi har hela tiden haft rätt inomhusklimat på bygget vilket kortat ned torktider för konstruktioner och betong, och samtidigt har vi haft en bra inomhusmiljö. Enligt de beräkningar som gjorts är det betydligt billigare att värma bygget med bergvärme än med traditionella uppvärmningsmetoder.

Fakta

Geolo energistation

  • Geolo är en flyttbar energi­station som nyttjar borrhålen från bergvärmelösningen även under produktionstiden och som via ett IT-system hanterar värme- och kylprocessen under byggtiden. Dygnet runt-bevakning av systemet säkerställer uppvärmning och uttorkning genom hela byggprocessen. Fakta: Raksystems

Den nya gymnasieskolan kommer att omfatta mer än 11 000 m2 (BTA). Byggandet av skolan påbörjades i slutet av 2020 och ska vara färdigt i slutet av 2023.

– Jag tar absolut med mig att det är möjligt att värma upp en byggplats under byggfasen med bergvärme och luft-vatten-värme. Det var en ny sak för oss alla. I liknande projekt kommer säkert möjligheten att använda en energi­station att övervägas, slutar Per Strandberg.

Publicerad 25 augusti 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.