MILJÖCERTIFIERING | 11 jun 2019

Nytt namn på miljöcertifiering

Nytt namn på miljöcertifiering
Maria Forsgren: Branschen har generellt bra koll på miljöprestandan vid nyproduktion, men nu vill vi börja se över det befintliga byggnadsbeståndet där de stora möjligheterna till miljönytta finns. Miljöbyggnad iDrift är ett effektivt verktyg för det.

 

Sweden Green Building Councils (SGBC) miljöcertifiering för befintliga byggnader har nu fått sitt namn, Miljöbyggnad iDrift .

Miljöbyggnad iDrift är som namnet antyder baserat på certifieringssystemet för byggnader, Miljöbyggnad, men riktar sig enbart mot de byggnader som redan finns. Certifieringssystemet, som tidigare hade arbetsnamnet Miljöbyggnad Drift och förvaltning, är ett viktigt verktyg i arbetet för att uppnå flera av Sveriges miljömål.

– Branschen har generellt bra koll på miljöprestandan vid nyproduktion, men nu vill vi börja se över det befintliga byggnadsbeståndet där de stora möjligheterna till miljönytta finns. Miljöbyggnad iDrift är ett effektivt verktyg för det. Ska vi uppnå Sveriges miljömål måste vi börja arbeta med detta nu, säger Maria Forsgren, chef för Miljöbyggnad på SGBC.

Miljöbyggnad iDrift kommer att vara möjligt att certifiera i från årsskiftet 2019/2020, men före det kommer ett flertal aktiviteter att ske. Manualen för det nya certifieringssystemet kommer att lanseras under hösten och utbildningar i olika nivåer kommer att finnas.

SGBC har utvecklat Miljöbyggnad iDrift sedan 2017. Under 2018 genomfördes pilotprojekt där 15 större aktörer, däribland Einar Matsson, Akademiska Hus och Stena Fastigheter, testade certifieringssystemet på sina fastigheter.

Miljöbyggnad iDrift fick sitt namn genom den tävling SGBC utlyste i början av mars där fler än 50 bidrag skickades in. Tävlingens vinnare blev Karl Sundholm som är projektchef på Castellum och skickade in förslaget Miljöbyggnad Drift. Det anpassades sedan av SGBC:s jurygrupp till att bli Miljöbyggnad iDrift.

 

Fakta

Sweden Green Building Council är Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande. Våra medlemmar är företag och organisationer som vill utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar. Tillsammans skapar vi bättre byggnader och platser som ger människor sunda miljöer att leva, arbeta och leka i.

 

Källa: SGBC

Publicerad 11 juni 2019

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.