KREMATORIUM | 9 apr 2021

Nytt krematorium i Västerås

Nytt krematorium i Västerås
Kadesjös jobbar tillsammans med Eldesign och Etcetera med det nya krematoriet i Västerås. Illustration: Etcetera

– Krematoriet vid Hovestalunds kyrkogård i Västerås byggdes 1953 och har nu tjänat ut, säger Anica Norman, fastighetsförvaltare på Svenska kyrkan i Västerås.

Kylanläggning, skorsten och ugnar håller högst några år till. Det brådskar därför att bygga nytt för att öka kapaciteten i takt med att Västerås växer, men också beroende på att allt fler väljer kremering istället för kistbegravning.

För att uppfylla dagens stränga miljökrav ska ny processteknik installeras och dagens oljeeldade ugnar byts ut, kanske med biogas som bränsle.

Dagens trånga lokaler ska ersättas av nya med mer praktisk utformning samtidigt som stor hänsyn har tagits till den kulturskyddade miljön. Krematoriet med tillhörande anhörigrum samt personaldel med reception, kontor, matsal och konferensrum ska nästan gömma sig bland träden i den vackra björk- och ekbacken.

Kadesjös har tillsammans med Eldesign och Etcetera tagit fram systemhandlingar för byggkonstruktioner, vvs-, el- och styrinstallationer samt arkitektonisk utformning.

Tillsammans med framtagna kostnadskalkyler ska detta ligga till grund för Svenska kyrkans beslut om slutlig utformning och eventuell byggstart.

Källa: Kadesjös

Publicerad 9 april 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.