Solenergi | 9 jun 2022

Nytt kapital tar Svea Solar ut i Europa – Cypern först

Svea Solar, som är ett av Sveriges största solenergibolag, har fått in ett kapital på en miljard kronor genom den nya investeraren CarVal Investors. Pengarna är öronmärkta för företagets satsning på utbyggnad av storskaliga solparker i Europa.

Nytt kapital tar Svea Solar ut i Europa – Cypern först
Cypern blir först ut när svenska Svea Solar expanderar sin solparksverksamhet till Europa. Foto: Svea Solar

Tidigare i våras kunde Svea Solar meddela att bolaget tagit in en miljard kronor från riskkapitalbolaget Altor i en investeringsrunda där även investeraren Fredrik Österberg deltog. Nu inleds ett strategiskt och långsiktigt partnerskap mellan CarVal Investors och Svea Solar.

Erik Martinsson, vd och medgrundare till Svea Solar. Foto: Svea Solar

Det nya kapitalet på över en miljard kronor kommer göra det möjligt för Svea Solar att bli en oberoende kraftproducent och vidare accelerera utbyggnaden av solparker som gemensamt kommer generera 500 MW, något som på sikt kommer tillföra en betydande mängd förnybar energi till Europas energimix. Investeringen kommer gå direkt till Svea Solars utveckling, byggnation och drift av storskaliga solparker.

– Genom att bygga fler solparker i Europa skalar vi upp produktionen av solenergi snabbt – ett betydande bidrag till hela EU:s energisystem. Vårt långsiktiga partnerskap med CarVal kommer att ge oss muskler att bygga våra egna solparker och behålla vår marknadsledande position i Sverige, samtidigt som vi expanderar till fler europeiska länder. Vi på Svea Solar är stolta över att ha CarVal med oss på resan mot vår vision om ett fossilfritt Europa, säger Erik Martinson, vd och medgrundare av Svea Solar.

Svea Solar har de senaste åren varit delaktiga i utvecklingen och byggandet av över hälften av alla solparker som hittills byggts i Sverige. Nu kommer företaget expandera sin solparksverksamhet till fler europeiska länder där Cypern blir först ut.

Källa: Svea Solar

Publicerad 9 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.