Cirkularitet | 21 aug

Nytt avtal stärker Luleås fjärrvärmesystem

Luleå Energi har tecknat ett avtal med Uniper om att ta tillvara restenergier från den anläggning som planerar att etableras inom BothnialinkH2 i anslutning till Luleå Industripark. På så vis skapas synergier som bidrar till Luleås cirkulära fjärrvärmesystem.

Nytt avtal stärker Luleås fjärrvärmesystem
Malin Larsson, vd, Luleå Energi och Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige. Foto: Stellan Stephenson

– Vi är mycket glada över att teckna avtal med Uniper som är först ut bland de nya industrierna för att tillsammans ta tillvara på överskottsvärme till fjärrvärmesystemet i Luleå, säger Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

BothnialinkH2 är ett samarbete mellan Luleå Energi, Uniper, ABB, ESL shipping och Luleå Port där bland annat fossilfritt fartygsbränsle ska produceras. Tillsammans med Uniper och övriga aktörer skapas förutsättningar för en helt fossilfri värdekedja, från inleverans av material till produktion och utleverans via en fossilfri fartygstransport.

Det nya avtalet är ett viktigt första steg till att ta emot restenergier i större omfattning från de nya industrierna i Luleå.

– Det här sättet att ta tillvara på restvärme från energiprocesser för att värma upp bland annat bostäder är helt i linje med den cirkulära grundtanken som vi och Luleå Energi månar högt om. Att kunna använda överskott av energi från en process som insats till en annan är ett typexempel på hur man kan driva den gröna omställningen framåt, säger Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige.

Källa: Luleå Energi

Publicerad 21 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.