Cirkularitet | 21 aug 2023

Nytt avtal stärker Luleås fjärrvärmesystem

Luleå Energi har tecknat ett avtal med Uniper om att ta tillvara restenergier från den anläggning som planerar att etableras inom BothnialinkH2 i anslutning till Luleå Industripark. På så vis skapas synergier som bidrar till Luleås cirkulära fjärrvärmesystem.

Nytt avtal stärker Luleås fjärrvärmesystem
Malin Larsson, vd, Luleå Energi och Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige. Foto: Stellan Stephenson

– Vi är mycket glada över att teckna avtal med Uniper som är först ut bland de nya industrierna för att tillsammans ta tillvara på överskottsvärme till fjärrvärmesystemet i Luleå, säger Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

BothnialinkH2 är ett samarbete mellan Luleå Energi, Uniper, ABB, ESL shipping och Luleå Port där bland annat fossilfritt fartygsbränsle ska produceras. Tillsammans med Uniper och övriga aktörer skapas förutsättningar för en helt fossilfri värdekedja, från inleverans av material till produktion och utleverans via en fossilfri fartygstransport.

Det nya avtalet är ett viktigt första steg till att ta emot restenergier i större omfattning från de nya industrierna i Luleå.

– Det här sättet att ta tillvara på restvärme från energiprocesser för att värma upp bland annat bostäder är helt i linje med den cirkulära grundtanken som vi och Luleå Energi månar högt om. Att kunna använda överskott av energi från en process som insats till en annan är ett typexempel på hur man kan driva den gröna omställningen framåt, säger Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige.

Källa: Luleå Energi

Publicerad 21 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.