Nytänkande | 15 jun

Nyskapande energikoncept växer fram i Trelleborg

Trelleborgs Energi har tagit fram ett nytt, unikt koncept för energiförsörjningen av exploateringsområdet Västra sjöstaden. Lösningen bygger på en kombination av lågtempererad fjärrvärme, solceller och vätgaslagring.

Nyskapande energikoncept växer fram i Trelleborg
En nyskapande kombination av lågtempererad fjärrvärme, solceller och vätgaslagring är basen i det nya energikoncept till exploateringsområdet Västra sjöstaden i Trelleborg.

Rent konkret handlar det om att med lågtempererad fjärrvärme som grund i fastigheterna, tillföra förnybar elproduktion från solceller för el och värmeproduktion, samtidigt som överskottet lagras med hjälp av vätgas och batterier. På så vis skapas ett system som är motståndskraftigt vid eventuella avbrott, och som dessutom kan bidra med reservkraft till andra delar av systemet om så behövs.

– Det är en fantastisk möjlighet att i utvecklingen av Västra Sjöstaden kunna bidra med en hållbar lösning som ökar självförsörjningen lokalt och samtidigt har en minimal klimatpåverkan. Detta är ett skolboksexempel på hur vi kan driva på omställningen, säger Magnus Sahlin, vd för Trelleborgs Energi.

Jonas Håkansson, regionchef på Serneke Fastighetsstyrning och vd i Västra Sjöstaden Trelleborg Fastighet 2; Magnus Sahlin, vd Trelleborgs Energi och Marielle Blixt, projektchef Markutveckling, Granitor Properties. Foto: Trelleborgs Energi

Västra Sjöstaden är den första etappen i Trelleborgs kommuns största exploateringsprojekt genom tiderna, Kuststad 2025. Planprogrammet för den nya stadsdelen innehåller cirka 1 800 nya bostäder, två förskolor samt kommersiella ytor.

Vi ser möjligheter i att lösa morgondagens energiförsörjning genom bland annat lokal energiproduktion tillsammans med energieffektiva bostäder

Trelleborgs energi har tagit fram det nya energikonceptet och ingått en avsiktsförklaring med Västra Sjöstaden Trelleborg Fastighet 2, ett bolag gemensamt ägt av Serneke och Granitor, där parterna enats om att konkretisera förslaget.  Avsiktsförklaringen ska nu följas av en genomförbarhetsstudie, där man sökt medel från Energimyndigheten för att genomföra. Studien kommer att fördjupa och utreda risk och säkerhet, projektering av lågtemperaturfjärrvärmenät, affärsmodeller och styrsystem för energisystemet. Studien beräknas vara färdig under första kvartalet 2024.

– Vi är väldigt nöjda med att få chans att tillsammans med Trelleborgs Energi och Granitor utveckla ett robust och hållbart energisystem för Västra Sjöstadens invånare. Serneke samarbetar kring liknande energisystem i andra projekt runtom i landet och vi ser det som avgörande för vår bransch att söka nya lösningar och samarbeten kring detta, säger Jonas Håkansson, regionchef på Serneke Fastighetsstyrning och vd i Västra Sjöstaden Trelleborg Fastighet 2.

– Vi ser möjligheter i att lösa morgondagens energiförsörjning genom bland annat lokal energiproduktion tillsammans med energieffektiva bostäder. Detta gör man genom samarbete över gränserna. ”Together to get there” är vårt motto, vilket vi också lever efter, säger Marielle Blixt, projektchef Markutveckling på Granitor Properties.

 

Källa: Serneke

Publicerad 15 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.