Nya regler för korrekt sol
De nya branschreglerna Säker Sol syftar till att säkerställa att fler solcellsinstallationer utförs korrekt. Reglerna, framtagna i samarbete mellan Installatörsföretagen, Svensk Försäkring och räddningstjänsten, ska hjälpa konsumenter att ställa krav på säkra installationer och välja pålitliga företag.

Sverige har under de senaste åren upplevt en snabb ökning av solcellsanläggningar, och enligt Energimyndigheten finns det nu över 250 000 sådana anläggningar i landet. Denna tillväxt har dock även lockat oseriösa aktörer till branschen.

– Med våra nya branschregler vill vi stänga ute de oseriösa företagen och gynna de seriösa aktörerna som har rätt kompetens och följer lagstiftningen. Med de nya reglerna kan också konsumenterna känna sig trygga och tillväxten av solenergi i Sverige kan fortsätta. Det är i slutänden även avgörande för energiomställningen, säger Saira Alladin, vd för Installatörsföretagen.
Reglerna betonar vikten av att endast auktoriserade elinstallationsföretag får utföra arbete på solcellsanläggningar, vilket Cecilia Axelsson, solteknikexpert på Installatörsföretagen, understryker:

– Att installera solceller kan inte vem som helst göra. En felaktig installation kan få allvarliga konsekvenser, vilket är varför vi har tagit fram de nya branschreglerna Säker Sol.
Mellan 2018 och 2022 rapporterades en brand i månaden som kopplades till solcellsanläggningar, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Därför välkomnar även Svensk Försäkring de nya riktlinjerna.
– Installatörsföretagens framtagande av branschregler är ett viktigt steg mot säkrare installationer. Vi tror att antalet felinstallationer kommer att minska avsevärt om reglerna följs, säger Staffan Moberg från Svensk Försäkring.

Han tillägger att en kompletterande checklista ska underlätta för både installatörer och innehavare att säkerställa att installationer utförs korrekt:
– Vårt mål med att delta i arbetet har varit att minska antalet felaktiga installationer och därmed också antalet framtida försäkringsskador.
Källa: Installatörsföretagen