PASSIVHUS | 24 feb 2017

Nya mätningar i nordligaste passivhuset

Nya mätningar i nordligaste passivhuset
Forskningsvillan i Kiruna ska snart få nya invånare, hoppas forskarna. Foto: Marie Granmar

Mätperioden i Sveriges nordligaste passivhus måste förlängas. Hyresgästerna har inte varit hemma tillräckligt mycket.

Sedan ett drygt år tillbaka pågår mätningar i Sveriges nordligaste passivhus, kallat ”Sjunde huset”, i Kiruna. Men hyresgästerna har inte bott tillräckligt regelbundet i de två lägenheterna för att mätningarna ska bli relevanta, så nu förlängs projektet ett år.

Det vi kan säga hittills är att huset uppskattas klara Febys passivhuskrav.

Forskarna vid Luleå tekniska universitet (LTU), institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, hoppas att bostadsföretaget Kirunabostäder snart ska hitta nya familjer till passivhuset som stod klart 2014. Det är bara vid regelbundet, permanent boende som det går att få fram riktiga mätdata för exempelvis varmvattenanvändning. Först då går det att utvärdera de energisnåla duschar, som enligt beräkningarna ska spara 1 750 kWh/år i huset.

– Det vi kan säga hittills är att huset uppskattas klara Febys passivhuskrav. Huset är uppvärmt oavsett om någon bor där eller ej, så fjärrvärmeanvändningen varierar inte så mycket, säger Jutta Schade, biträdande universitetslektor i byggkonstruktion och byggproduktion vid LTU.

Parhuset uppskattas ha energianvändningen 58,6 kWh/kvm, inberäknat 80 procents återvinning av duschvatten och normalkorrigerad utomhustemperatur. Värmen i huset är luftburen med verkningsgrad på minst 80 procent. Distriktsvärmen försörjer ventilationsaggregatets värmebatteri, tvättmaskin, torktumlare samt diskmaskin.

Byggnaden har trästomme och de två lägenheterna om vardera 140 kvadratmeter är utrustade med cirka 15 kvadratmeter solceller var. Solcellerna sitter på fasaden för att få optimerad effekt även på vintern då solen står lågt och snö täcker taket. Snön reflekterar också solljuset, vilket ökar elproduktionen.

NCC som byggt huset beräknar att utvecklings- och produktionskostnaden är runt 70 procent högre än för ett vanligt Kuben-hus. Värmebehovet för en normalvilla i Kiruna är dock i genomsnitt 30 procent högre än i Mellansverige. Därför räknar NCC med att merkostnaden snabbt tjänas in genom lägre driftskostnader.

Marie Granmar

Fakta

Sjunde huset
Bygget av Sveriges nordligaste passivhus är ett samverkansprojekt mellan NCC, Kiruna kommun och Luleå tekniska universitet. Huset ligger i Tuolluvaara i östra Kiruna, i närheten av det nya stadshuset som håller på att byggas där.
Arkitekt: Lars Fernqvist Arkitekter
Entreprenadform: Totalentreprenad
Kontraktssumma: 9 miljoner kronor

Publicerad 24 februari 2017

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.