Garageventilation | 20 feb 2018

Nya dimensioneringsregler för garage tillämpas i Luleå

Resultatet av Sara Keisus examensarbete kring dimensionering av garageventilation har redan börjat tillämpas.

Förra året presenterades ett examensarbete vid Luleå tekniska universitet (LTU) om garageventilation, där författaren Sara Keisus kunde visa att dagens riktvärden för dimensionering av luftflöden i garage var överdimensionerade. I korthet
visar hon i examensarbetet att det går att halvera luftflöden i garage utan att CO-, NO2- och CO2-halterna överskrider gränsvärdena (se Energi & Miljö nr 9/2017).

Sara Keisu är efter examen anställd hos WSP Systems i Luleå, där vvs-projektör Ulrica Keisu använt sig av resultatet från Saras Keisus examensarbete.

Två varmgarage som är projekterade under hösten har avsevärt lägre luftflöden än tidigare schablonvärden, och Sara Keisu har genom simuleringar verifierat de valda lägre luftflödena för dessa.

– Det är ju alldeles strålande att någon har tagit sig tid att syna de gamla riktvärden som använts och som ett stort antal
projektörer använder, säger Ulrica Keisu.

Läs mer i Energi & Miljö nr 2/2018.

Publicerad 20 februari 2018

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.