energiförsörjning | 20 dec 2022

Ny växelströmsledning mellan Sverige och Finland

I början av nästa år startar planering och projektering av en ny växelströmsledning mellan Sverige och Finland. Syftet är att ska överföringskapaciteten, förbättra leveranssäkerheten och möjliggöra en ökning av förnybar energiproduktion i Norden och Baltikum.

Ny växelströmsledning mellan Sverige och Finland
Aurora Line planeras vara färdigställd under 2025 och ökar handelskapaciteten mellan Sverige och Finland med cirka 700 MW när förbindelsen är byggd. Bild: NYAB

Svenska kraftnät har tillsammans med sin finska motsvarighet Fingrid Oyj planerat att bygga en ny 400-kV kraftledning från Pyhänselkä i Muhos, via Keminmaa, till Messaure på den svenska sidan gränsen. Aurora Line planeras vara färdigställd under 2025 och ökar handelskapaciteten mellan Sverige och Finland med cirka 700 MW när förbindelsen är byggd. Det första kontraktet är nu tecknat och har gått till det svenska entreprenadföretaget NYAB och gäller för projektets första fas av växelströmsledningen mellan Dockasberg och Risudden.

– Vi väljer våra projekt med omsorg och Aurora Line matchar perfekt till vår kompetens och ambition att bygga en ren framtid. Vår skickliga organisation inom infrastrukturprojekt och energibyggnation kommer att involveras. Det är väldigt passande för oss att vara en del av ett gränsöverskridande projekt som Aurora Line och få arbeta tillsammans med både Svenska kraftnät och Fingrid, säger Magnus Granljung, vd på NYAB Sverige.

Den nya linjen mellan Sverige och Finland kommer att vara till stor nytta för hela den nordiska elmarknaden. Det ökar leveranssäkerheten i Finland och integrerar landet ytterligare i det nordiska elsystemet. Det gör också att vi bättre kan utnyttja balanskraft och reserver i både Sverige och Finland.

Källa: NYAB

Publicerad 20 december 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.