Tema: Värme | 20 sep

Ny värmeåtervinning halverar fjärrvärmen

Med hjälp av ett nytt värme­återvinningssystem beräknas fjärrvärmebehovet vid Arlas mejeri i Jönköping mer än halveras. Och energikostnaderna väntas minska med ett par miljoner kronor per år.

Ny värmeåtervinning halverar fjärrvärmen
Jönköpings mejeri är ett av Europas modernaste och tillverkar ungefär 100 olika produkter. Foto: Fredrik Gustafsson

Det nya systemet håller som bäst på att tas i drift.

– Det brukar ta ett par månader innan man fullt ut har fått det att fungera som det är tänkt, berättar Mats Ryberg, som är energi- och hållbarhetsspecialist vid Arla.

Vid anläggningen tillverkas bland annat mejeriprodukter med längre hållbarhetstid, till exempel så kal-lad ESL-mjölk (extended shelf life).

Mats Ryberg, Arla. Foto: Privat

– Mjölken värms upp till en bra bit över cirka 100 grader för att sedan snabbt kylas ner. Hastigheten är viktig för att skona smaken, berättar Mats Ryberg.

Tidigare togs inte överskottsvärmen från kylningsprocessen tillvara utan blåstes ut i omgivningen, vilket innebar att ungefär 9 300 MWh energi per år gick till spillo.

Nu vill man med hjälp av värmeväxlare och en större ackumulatortank ta tillvara på åtminstone en del av den.

– Tanken är att vi ska få tillbaka cirka 70-gradigt vatten. Den höga temperaturen gör att värmen kan återvinnas utan värmepump.

För ett par år sedan invigde kommunala Jönköpings energi en ny bioenergianläggning som ligger i anslutning till mejeriet. Anläggningen eldas med flis och levererar den ånga som används för att hetta upp och öka mejeriprodukternas hållbarhet.

Enligt en studie av ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark AB väntas överskottsvärmen från kyltornet kunna ersätta cirka 60 procent av den energi som tidigare köpts in för att värma lokalerna.

– Vi beräknas kunna minska inköpen från 7 GWh per år till 3 GWh och göra en årlig besparing på nästan två miljoner kronor, säger Mats Ryberg.

Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn beräknas koldioxidutsläppen kunna minskas med cirka 214 ton per år.

Vilken är den största utmaningen i det här projektet?

– När vi nu går in i processen vill det till att vi har koll på alla parametrar så att vi når rätt temperaturer. Det är mycket viktigt att värmning och kylning går tillräckligt snabbt för att inte produktkvaliteten ska på-
verkas negativt.

Kan produkterna bli dåliga?

– Det är ingen fara för att de ska bli otjänliga, men smaken kan påverkas och det får inte hända.

Arlas färskvarumejeri i Jönköping är fossilfri och drivs med förnybar energi, både el och värme. I anläggningen arbetar det cirka 400 personer. 280 småländska bönder levererar dagligen 500 000 kilo mjölk till mejeriet.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 20 september 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.